Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

Világosné Rozsonits Erika már óvodáskorában eldöntötte, pedagógus szeretne lenni, de több évtizedes sikeres pályafutással a háta mögött is elgondolkodott azon, mit csinálna még szívesen. Arra a következtetésre jutott, hogy ha nem gyerekekkel, akkor szívesen foglalkoznak idősebb emberekkel.
– Feltehetőleg azért, mert – nagyszüleimet is beleértve – olyan sok értékes idős ember vett körül gyermekkorom óta, hogy mind példaképekké váltak és rengeteget tanultam tőlük – mondta a pedagógus, aki olyan példát is látott az évek során, amely szerint elképzelte, hogy milyen nem szeretnék lenni majd idősen.

Elsősorban nem tanácsokkal készült az időseknek, hanem a témával kapcsolatos ismereteit szerette volna átadni, illetve azokat a gyakorlati példákat, melyeket saját pedagógiai hitvallása, tapasztalata alapján alkalmaz a mai napig is, ha emberekkel találkozik.
A szakember szerint a 20-21. században óriási fejlődés figyelhető meg a pozitív öregedés terén, érte a pszichológiára és a hozzá kapcsolódó társtudományokra.
– Sokáig azt kutatták, hogy mik azok a betegségek és korlátok, amelyek megnehezítik az idős kort. Az egészség mindenki életében ajándék, ha fiatal, ha idős, de ezért tenni kell. Az az életszemlélet, az a pozitivitás, az a mentális egészség, amelynek rengeteg ága van, és mindenki maga kell, hogy megtalálja a neki leginkább valót. Szerencsére elég széles társadalmi mezőben élünk és megvannak azok a kapcsolódási pontok és lehetőségek – mint ez a nyugdíjasklub is, ahova most meghívtak –, melyekhez csatlakozva nem egyedül kell megbirkózni a problémáinkkal. Laikus pszichológusként tudjuk egymást segíteni a mindennapokban, de nyilván a tudomány is a segítségére lehet mindazoknak, akik az átlagnál nehezebben élik meg azt kort, amelyben épp tartanak.

Sokáig úgy gondolták, hogy a tehetséggondozás csak a gyerekekre és a fiatal felnőttekre vonatkozik, mára viszont bebizonyosodott, hogy idősebb korban sem lehetetlen.
Olyan képességeket bontakoztathatnak ki az idősebbek, amelyekről eddig maguk sem tudtak, vagy mindennapi teendői, munkája mellett nem ért rá ezzel foglalkozni. Az Internet is számos pozitív példát, motivációt kínál arra vonatkozóan, hogy őrizzük meg testi-lelki egyensúlyunkat.
– Az innovációban pont az a jó, hogy kicsit elrugaszkodjunk a mindennapoktól és megtaláljuk azokat az új pontokat, amelyeket beilleszthetünk a saját életünkbe – hangsúlyozta a felnőttképzési szakértő.

Beküldés dátuma: 2024. 03. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek