Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Biztos családi háttér, szakmai tudás és lelkesedés kell a gazdálkodáshoz

A csornai Csukás mezőgazdasági technikus szakán végzett, tíz éve gazdálkodó Odorics Zoltán szüleitől vette át annak a 8 hektárnak a gondozását, amellyel elindította vállalkozását. Az iskolában és a nyári gyakorlatokon megkapta a szükséges alapokat, a többi tapasztalatot pedig az élet hozta magával. Gépészmérnöki tanulmányainak szintén jó hasznát vette az új eszközök kiválasztásánál és szerelésénél. A családi gazdaságban jelenleg közel 180 hektáron folytatják a munkát: búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és borsót termesztenek. A kevés őszi csapadék miatt tavaly gyengén hozott a repce, de idén szépen kikelt: 28 - 30 mázsás termésátlagot érnek el hektáronként, búzából pedig 55-60 mázsára számít a gazda. A kukorica jól tűri a száraz meleget, de a kiadósabb csapadék sem árt neki.
Az új rendszer szerint a fiatal gazda csak akkor kaphat támogatást, ha teljesen a nulláról kezdi a munkát. Hiába jelezte ezt a felsőbb szerveknél, uniós előírásra hivatkozva panasza lekerült a napirendről. Az EUME-mértékegységet (európai mérőszám) mind az állatokra, mind a terményekre kiszámolják, ami alapján a gazda megkapja a besorolást. Aki már régebb óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel, annak a pályázatokhoz legalább 4-es kategóriáig el kell jutnia.
Odorics Zoltán az elején úgy tervezte, hogy 100 hektáron gazdálkodik, és azóta ezt is sikerült túllépnie, de szerencsére testvére és nyugdíjas édesapja segítségére mindig számíthat. – Ehhez a munkához is szeretet kell. Én imádom csin
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek