Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beültek az iskolapadba a leendő széchenyis elsősök

– Ahogy nincs két egyforma ujjlenyomat, nincs két egyforma személyiség sem – fogalmazott televíziónknak Kónya Tamásné. A pedagógusok dolga, hogy megtalálják az utat a gyerekekhez – tette hozzá a intézményvezető.

A Csornai Általános Iskola (Széchenyi) és Alapfokú Művészeti Iskola (Kerényi) tanárai minden alkalmat megragadnak, hogy találkozzanak a leendő első osztályosokkal és szüleikkel.
A többcélú intézményt Kónya Tamásné mutatta be. A két intézményegység nevelői ugyanazért a célért küzdenek: a gyerekek személyiségének fejlesztése érdekében. Mindemellett a gondolkodás, a gondolkodtatás és a tanulás képességének fejlesztése a közös tevékenységen keresztül. A pedagógusok arra törekednek, hogy a gyerekek átéljék a hétköznapok kicsi, apró örömeit, ami tovább viheti őket a sikeres tanulás útján.
– Minden nap előfordulhatnak kudarcok, problémák, így ezek gyors kezelésére is törekszünk – tette hozzá az intézményvezető.
A szám sok mindent elárul: több mint hatszáz tanuló jár a három épületben működő csornai Széchenyibe.
Alsó tagozatban elsősorban az élményközpontú ismeretszerzésre helyezik a hangsúlyt. Az alapkészségek megerősítése a legfontosabb, hogy megtanuljanak a gyerekek írni, olvasni, számolni – fogalmazott Kemenesi Ágoston. – Aki járt nálunk mostanában, az láthatta, hogy nagyon megszépült az iskola kívül, belül. Örülünk neki, hogy ilyen környezetben tudjuk fogadni a tanulókat. Arra is büszkék vagyunk, hogy a lehető legjobb taneszközöket biztosítjuk a gyerekek számára. Több mint tizenhárom interaktív táblánk van, két jól felszerelt számítógéptermünk, nyelvi laborunk. Az intézményegység-vezető szerint ezek azok a területek, amelyek leginkább meghatározzák, hogy a gyerekek milyen kompetenciával lépnek ki a nagybetűs életbe. Első osztálytól kezdve szakköri keretben angol, illetve német nyelvet tanulhatnak a diákok, negyedik osztálytól viszont már kötelező a nyelvválasztás. Minden évfolyamon indítanak olyan szakköri csoportot, amelynek tagjai magasabb óraszámban foglalkoznak az idegen nyelvvel.

Bár hivatalosan már nem a „legnagyobb magyar” nevét viseli az iskola, de a széchenyis hagyományok évtizedek óta meghatározzák az intézmény működését. A hagyományok ápolása és tisztelete nagy szerepet kap a nevelésben, ezért sokszor foglalkoznak neves elődeinkkel. Kemenesi Ágoston személyes gondolatát is megosztotta a televízió nézőivel: nagyon kedveli az iskolába hívogató programsorozatot, melynek apropójában stábunk is forgatott. A leendő elsősöket úgy próbálják bevezetni az iskola világába, hogy minél kisebb törést okozzon neki a változás. A nagycsoportos óvodásokat meghívták az első osztályba, majd játékos sportfoglalkozásra invitálták őket. A mesék birodalmába a leendő tanító nénik kalauzolták a kicsiket. A szülők számára úgy szervezték a bemutató órákat, hogy élőben tapasztalják meg a Széchenyiben zajló tanítást. A játszóházba természetesen az óvodásokat várják, a szülői értekezleten pedig minden fontos információt elmondanak az érintetteknek.
A beiratkozás napján, vagyis április 16-án 19 óráig, 17-én pedig 18 óráig várják a szülőket a Széchenyiben.
A Kerényiben alapfokú művészetoktatással, zenei és képzőművészeti képzéssel foglalkoznak a pedagógusok. A 250 tanulóval működő intézményegységbe főleg széchenyisek járnak (több mint 130-an), de az itt dolgozó tanároknak az „anyaintézménnyel” közös a célja: a gyermekek oktatása és a kulturális ismeretek átadása.
– Mivel nálunk délután vannak a foglalkozások, ezek nem ütköznek az általános iskola órákkal. A beiratkozás kicsit később van, május hónapban. További különbség, hogy a felvételi eljárás után bekerült tanulók térítési díj ellenében vehetik igénybe a képzést a Kerényiben.
A képzőművészeti tanszakon festészet és grafika szakirányból lehet választani. Komplett zeneiskolaként nagy a választási lehetőség: az énekoktatás mellett a zongorán és a fúvósokon át a vonós, valamint ütős hangszerekig, de még a harmonikát is meg lehet ismerni.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés