Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az uniós fejlesztéssel mindenki jól jár

A beledi önkormányzat a kisebb volumenű, ún. LEADER IV.-tengelyében meghirdetett támogatásokra szeretne pályázni, mely egyenként maximum 5 millió forintot jelent a nyertesnek. A kisléptékű projektekből az olyan helyi rendezvényeket szeretnék megvalósítani, mint például az Advent fényei vagy a Pünkösdi Fesztivál. Utóbbi a tágabb tájegységet is érinti, ezért erre legfeljebb 4 millió forintot lehet igényelni. A  beledi sportegyesület  100 éves jubileumának térségi szintűre tervezett megünneplésére maximum 2 milliót kaphatnak. – Ezenkívül pályázunk közösségi terek felújítására, valamint a felnőttoktatási centrum a tudásbázis korszerűsítésére és kompetenciafejlesztésre – mondta Tompáné Balogh Mária, aki szerint az önkormányzatnak és a vállalkozóknak  egyaránt fontosak a pályázatok. A helyhatóságoknak csak az áfát kell hozzátenniük, a civileknek nincs kötelező önerő, a gazdálkodó szervezeteknek pedig 40 százalékkal kell kiegészíteniük a támogatást.  Még így is jól járnak a cégek, mert nem mindegy, hogy a beruházás teljes összegét kell-e kifizetniük, vagy annak meghatározott hányadát.
Az egészségház teljes felújítását uniós forrásból tervezik, az óvoda korszerűsítése pedig folyamatban van, és hamarosan átadhatják a megújult épületet. – Ez nem a magyar adófizetők pénze, hanem a nagy tagállamok, a franciák és a németek által összeadott juttatás – oszlatta el a nyomtatott sajtóban mostanában napvilágot látott félrevezető magyarázatokat a polgármester. Az uniós támogatások ellen felszólalók szerint a fele összegből is elkészülhetett volna a beledi napköziotthonos konyha napkollektorral való felszerelése. A projekt kötött tételei szerint valóban 9,1 millió forintba került a beruházás, de az önkormányzatnak ehhez mindössze 1,4 milliót kellett hozzátennie. Tompáné Balogh Mária elismeri, hogy ha nem uniós forrásból történik az építkezés, akkor valószínű, kisebb lett volna a végösszeg, de legalább 5 millió forintot vett volna ki az önkormányzat kasszájából. Az 1,4 millió mégis kevesebb, mint az 5 millió, s mivel a helyhatóság ekkora összeget nem tudott volna előteremteni, a beruházásból semmi sem lett volna, az pedig kinek jó? A településnek ráadásul egyetlen plusz forintot sem kellett előre befizetnie. A február 20-a körül kiírt projektre március 30-áig lehetett pályázni, s ez idő alatt egyetlen kivitelező cég küldte be ajánlatát az önkormányzatnak, a határidőn túl érkezett, alacsonyabb díjjal kalkulált tervezet ezért lecsúszott az elbírálás alól. De folytatva a sort: hiába került volna 72 millió forintnál kevesebbe az óvoda felújítása, ha történetesen nem uniós támogatásból állnak neki a beruházásnak, mert a helyhatóságnak erre sem lett volna pénze. Most viszont a gyerekek és a szülők is örülnek a külsőleg-belsőleg megújuló óvodának, s a fejlesztés ráadásul az energiaszámlán is meg fog látszani.
Beled vezetője úgy véli, hogy ki kell használni a lehetőségeket, mert ha nem élünk a felkínált támogatással, akkor az Európai Unió visszavonja hazánktól a  2013 végéig tartó projektciklusra előirányzott forrásokat, és még jobban lemaradunk a nyugati államoktól. A konyha vezetője elégedett a napkollektorokkal, mert rengeteg energiát takarítanak meg: a csökkenő gázfogyasztásnak köszönhetően évente 2 millió forinttal kerül kevesebbe az egység működtetése, tehát nem egészen 12 hónap alatt vissza is jön az 1,4 millió. – Ennél jobb beruházás nincs, de ha még egy ilyen lenne – ekkora befektetéssel és megtérüléssel –, már holnap biztatnám a testületet, hogy szavazzuk meg – jelentette ki a polgármester.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés