Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában. Biró Péter elmondta, hogy 103 óvodás és 803 iskolás jár az intézménybe.

A kapuvári Páli Szent Vince katolikus iskolában nyolcvan pedagógus dolgozik. Ez a szám magában foglalja a teljes, illetve részmunkaidős és óraadó kollégákat is. Az óvoda négy csoportjában nyolc óvónő, négy dajka és egy pedagógiai asszisztens foglalkozik a gyerekekkel. Az intézmény működtetéséhez nagy szükség van a technikai állományba tartozó harminc munkatársra is: a konyhai dolgozókra, a karbantartókra, a portásokra és takarítókra, valamint az adminisztrátorokra. – Nagy intézmény vagyunk több épülettel, sok feladattal, úgyhogy valóban nem könnyű ennek a koordinálása, de szerencsére olyan igazgatóhelyetteseim és munkatársaim vannak, akikben maximálisan megbízhatom. Nagyra értékelem a munkájukat, és komoly segítséget jelentenek nekem. Igyekszünk csapatban gondolkozni a neveléssel-oktatással foglalkozó és a technikai munkatársakkal is – fogalmazott Biró Péter, aki szerint a 2023/2024-es tanév sem lesz könnyebb, mint amit megszoktak az elmúlt években. Átlagon felüli kihívást volt az iskoláknak a járványhelyzet és az energiaárak emelkedése is. Ezt megelőzően plusz feladatot jelentett a gimnázium és az általános iskola összevonása, vagyis egy új intézménytípust hoztak létre Kapuváron. Az igazgató úgy véli, hogy a mostani tanévtől jobban oda kell figyelni a jogszabályi változásokra, ami szintén komolyabb feladatok elé állítja a tantestületet. Az új törvény és a sorra megjelenő rendeletek miatt sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség és nem lehet csak rutinból intézni az ügyeket. Fontos az intézmény fejlődése, de közben arról sem feledkezhetnek meg, hogy az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni.


– Olyan jogalkotói szándékot látok, mely megpróbálja egységesíteni a pedagógusok jogállását. A dolgozók az állami intézményekben közalkalmazottak voltak, az egyházi és magán alapítványi fenntartású helyeken pedig a munka törvénykönyve vonatkozott rájuk, ráadásul az iskolánkban valakik egyházi szolgálati jogviszonnyal rendelkeznek. A törvény most megpróbál ebben rendet tenni. A köznevelési törvény a gyerekeket és az óvodát-iskolát érintő ügyeket szabályozza, a státusz-, vagy másként megfogalmazva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény pedig ránk, pedagógusokra vonatkozik – mondta el véleményét Biró Péter, aki szerint az egyházi fenntartású köznevelési intézményekben nincs nagy horderejű változás az előzőekhez képest, mert sok minden a munka törvénykönyvéből került át az életpálya törvénybe. Pozitívumként említette, hogy bizonyos szolgálati idő elteltével jubileumi jutalomban részesülnek a dolgozók. Könnyítés a pedagógusoknak, hogy megszűnt a kötelező II.-es fokozatú besorolás, tehát nem kell kötelezően részt venni a minősítési eljárásban és nem kell elkészíteni az ehhez kapcsolódó portfoliót sem.

Beküldés dátuma: 2023. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play