Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Az időseket köszöntötték Szárföldön

Szárföldön több mint tíz éve hívják össze november-december táján külön ünnepségre a faluban élő idősebb embereket. Sok hatvan éven felüli él a lehetőséggel, és örömmel vesz részt a vendégséggel egybekötött összejövetelen. A Gyertyafény kórus alapítója a fővárosból tért haza szülőfalujába, ahol hozzájárul a zenei élet felélénkítéséhez. Komlósi Gyuláné nyugdíjba vonulása után költözött vissza Szárföldre. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt ápolási igazgatója mindig visszavágyott a településre, ahol többi kortársához hasonlóan tölti mindennapjait annyi különbséggel, hogy létrehozta az ifjúsági kórust. Mivel megszűnt a kötöttség, és több lett a szabadideje, az egyházi zenei világban hasznosítja ismereteit. Az alapokat a zeneiskolában szerezte meg, s később elvégezte a kántorképzőt is. Komlósi Gyuláné átadja a fiataloknak azokat az egyházi dalokat, amelyeket repertoárra tűzve már kisebb hangversenyeken is megállják a helyüket. A több mint hetven éves Bujtás Gyula korábban a kapuvári gépállomáson és a szárföldi téeszben dolgozott mint gépkocsivezető. A Matávtól nyugdíjba vonuló úrnak három lánya és öt unokája született. Ha játékról és táncról van szó, akkor nem számít a korkülönbség, ezért nagyon jól érzi magát a kicsikkel . A népes család amikor csak teheti, együtt tölti a hétvégéket is. Bujtás Gyula szerint egyetlen rossz szavuk sem lehet az önkormányzatra, mert mindig odafigyelnek az idősebbekre, akik a polgármesterhez fordulhatnak gondjaikkal. A nyugdíjasok alig várták Rugli Béla megérkezését, mert kezdetét vehette a zenés-táncos ünnepség.

De nem csak ezen az egy napon figyelnek az elesettekre, mert folyamatosan figyelik a szakemberek a segítségre szoruló időseket. Amennyiben úgy látják, hogy bővül  az ellátottak köre, bevonják az egyedülállókat és a családokat a szociális ellátórendszerbe. Az önkormányzat két éve vásárolta azt a kisbuszt, amellyel elszállítják a nehezen mozgó, beteg embereket ügyes-bajos dolgaik intézésére. Az alig ezer lelkes település lakosságának valamivel több mint az egynegyede a hatvan éven felüli idős ember. Ugyanakkor Szárföld büszke a fiatalokkal benépesített utcájára, amely egyre nagyobb bizakodásra ad okot. A megszaporodott gyermeklétszámnak köszönhetően idén már két csoporttal indult az óvoda – mondta Horváth Ferenc polgármester, majd hozzátette: a hitel felhalmozása nélkül működő falu minden vágya egy új óvodaépület létrehozása. Az önkormányzat évek óta arra spórol, hogy amennyiben közzéteszik a megfelelő pályázatot, állni tudják  annak önrészét.
A község kedvező fekvéséből adódik, hogy egyre többen szemet vetnek a rendezett, nyugodt vidékies környezetre, ahol több lehetőség is kínálkozik a szabadidő kellemes eltöltésére. A szépen karbantartott látványtó, a játszótér és a sportpálya nemcsak a helyieket, hanem az átutazókat is megállásra készteti, ahol akár napokat is el lehet tölteni. Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play