Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az ausztriai Beleden jártak a belediek

Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen. Az egynapos kirándulást az őrségi látogatás tette még teljesebbé.

A beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjai nagyon jól érzik magukat a közös kirándulásokon. Három éve szervezték meg az első trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó utazásukat. Ekkor még nem lépték át az országhatárt, és a Ság hegyi emlékműnél jártak, a következő évben pedig már Pozsonyba látogattak. Az idei úti cél Németújvár volt úgy, hogy közben útba ejtették az ausztriai Beled települést is.
2023. június 4-én felkerekedett a csapat és elindultak Bildein fele. Már a buszon ültek, amikor Tömböly Ildikó felhívta az ottani polgármestert, hogy megérdeklődje: Tudják-e fogadni őket a hivatalban? A belediek elmondták az osztrák városvezetőnek, ha erre nincs mód a rövid határidő miatt, az sem probléma, mert akkor magánútnak tekintik az egész kirándulást, és úgy nézik meg a történelmi látványosságokat.
Annak ellenére, hogy az osztrákok jóformán fel sem tudtak készülni az ötven fős magyar társaság hivatalos fogadására, nagy örömmel várták őket. Tömböly Ildikó megállapította: ha hónapokkal előbb kezdték volna szervezni az utazást, akkor sem sikerülhetett volna jobban. A 300 főnél is kisebb lélekszámú ausztriai Beleden a polgármester és a kultúrfelelős fogadta a magyar küldöttséget. – Olyan jó hangulatú találkozás volt, mintha száz éve ismernénk egymást. Először bemutatták a település történetét, majd elmentünk a kortörténeti múzeumba. Javasolom mindenkinek, hogy látogassa meg, mert csodás élményt nyújt az ott található helytörténeti gyűjtemény. A kiváló akusztikájú katolikus templomban elénekeltük a magyar himnuszt. A vendéglátók videóra vették a megható eseményt, és még akkor is kísértek bennünket, amikor már azt hittük, hogy nem érnek rá. A csapat ezután meglátogatta a környékre jellemző borospincéket is – mondta Tömböly Ildikó, hozzátéve: – A bildeniek szívesen visszalátogatnának Beledre és reméljük, találunk rá alkalmat.


Bildein után Güssingre, vagyis Németújvárra mentek tovább, ahol megtekintették a Batthyány-várkastélyt, majd visszafele útba ejtették az Őrséget is. Őriszentpéteren megnézték a legfontosabb helytörténeti látványosságokat
Az éltesebb korú emberek sokszor még a családjukkal sem mozdulnak ki szívesen – jegyezte meg az egyesület vezetője, majd így folytatta: Ezért is nagy felelősség az ötvenfős nyugdíjas csoporttal ilyen távolságra elutazni, ugyanakkor öröm látni, hogy mennyire feltöltődnek és milyen jól érzik magukat egy-egy ilyen program után.

Beküldés dátuma: 2023. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play