Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az ausztriai Beleden jártak a belediek

Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen. Az egynapos kirándulást az őrségi látogatás tette még teljesebbé.

A beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjai nagyon jól érzik magukat a közös kirándulásokon. Három éve szervezték meg az első trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó utazásukat. Ekkor még nem lépték át az országhatárt, és a Ság hegyi emlékműnél jártak, a következő évben pedig már Pozsonyba látogattak. Az idei úti cél Németújvár volt úgy, hogy közben útba ejtették az ausztriai Beled települést is.
2023. június 4-én felkerekedett a csapat és elindultak Bildein fele. Már a buszon ültek, amikor Tömböly Ildikó felhívta az ottani polgármestert, hogy megérdeklődje: Tudják-e fogadni őket a hivatalban? A belediek elmondták az osztrák városvezetőnek, ha erre nincs mód a rövid határidő miatt, az sem probléma, mert akkor magánútnak tekintik az egész kirándulást, és úgy nézik meg a történelmi látványosságokat.
Annak ellenére, hogy az osztrákok jóformán fel sem tudtak készülni az ötven fős magyar társaság hivatalos fogadására, nagy örömmel várták őket. Tömböly Ildikó megállapította: ha hónapokkal előbb kezdték volna szervezni az utazást, akkor sem sikerülhetett volna jobban. A 300 főnél is kisebb lélekszámú ausztriai Beleden a polgármester és a kultúrfelelős fogadta a magyar küldöttséget. – Olyan jó hangulatú találkozás volt, mintha száz éve ismernénk egymást. Először bemutatták a település történetét, majd elmentünk a kortörténeti múzeumba. Javasolom mindenkinek, hogy látogassa meg, mert csodás élményt nyújt az ott található helytörténeti gyűjtemény. A kiváló akusztikájú katolikus templomban elénekeltük a magyar himnuszt. A vendéglátók videóra vették a megható eseményt, és még akkor is kísértek bennünket, amikor már azt hittük, hogy nem érnek rá. A csapat ezután meglátogatta a környékre jellemző borospincéket is – mondta Tömböly Ildikó, hozzátéve: – A bildeniek szívesen visszalátogatnának Beledre és reméljük, találunk rá alkalmat.


Bildein után Güssingre, vagyis Németújvárra mentek tovább, ahol megtekintették a Batthyány-várkastélyt, majd visszafele útba ejtették az Őrséget is. Őriszentpéteren megnézték a legfontosabb helytörténeti látványosságokat
Az éltesebb korú emberek sokszor még a családjukkal sem mozdulnak ki szívesen – jegyezte meg az egyesület vezetője, majd így folytatta: Ezért is nagy felelősség az ötvenfős nyugdíjas csoporttal ilyen távolságra elutazni, ugyanakkor öröm látni, hogy mennyire feltöltődnek és milyen jól érzik magukat egy-egy ilyen program után.

Beküldés dátuma: 2023. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés