Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az alkotás örökös küzdelem számára

A csornai Hunyadiban tanító néhai Somsics Róza  fedezte fel Horváth Róbert alkotótehetségét. A művészettörténetet oktató pedagógus korán észrevette a fiatalban rejlő lehetőségeket. A diák akkor még maga is úgy gondolta, hogy keramikus lesz belőle, de az indulás az előzetes várakozásokhoz képest is nehezebbnek bizonyult. Az amatőr szobrász szerint ha nem áll olyan szakember a szárnyát bontogató művész mellett, aki megmutathatná a kortárs irányzatokat, akkor  a járatlan alkotónak nagyon nehéz dolga van.

Horváth Róbert az önképzéshez különböző szakirodalmakat hív segítségül, többek között előszeretettel fellapozza a Művészeti Anatómiát. A szobrász mindemellett megfigyeli a környezetében élő emberek arcvonásait, valamint a köztéri alkotásokat. Sinzingben gyakran bemutatják a magyar testvérvárosban működő magyar művészek munkáit. A kónyi tótündér című alkotás annyira megtetszett az egyik pedagógusnak, hogy rögtön megvásárolta, majd a művet az egyik német iskolában állították ki. Ezenkívül Horváth Róbert tárgyai Csorna több közintézményét díszítik, s gyönyörű kollekció gyűlt össze házának udvarán.

A szobrász szívesen foglalkozik a népviseletbe öltözött női alakok ábrázolásával, s kisebb-nagyobb sikerrel megpróbálja formába önteni a híres aranyfonalas csornai kendők mintázatát. Horváth Róbert a cserépgyárba úgy teszi be a lábát, mintha a cég munkatársa volna. Számára mindennél többet ér egy jó kanna csornai agyag, amelyből elkészíti szobrait. A nyersanyagból az alkotás méretének megfelelő, henger alakú részt választ le, majd nekilát a fej és az arc hiteles megformálásának. A szoborkészítés fázisait nem tanulta senkitől, ezért néha küzdelmes számára ez a tevékenység. A szárítás és az égetés a Tondach gyárban történik, ahova az alkotó kerékpárral szállítja műveit, majd a visszaút ugyanígy történik. Horváth Róbertnek az jelenti a boldogságot, ha szerzeményei élményt nyújtanak a szemlélőnek.

Néhai Pájer Imre Ki kicsoda Csornán? című könyve naiv szobrásznak tünteti fel a rábaközi művészt, akinek neve alkotásai révén az utókornak már biztos, hogy fennmarad.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés