Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Átadták a felújított tűzoltófecskendőt Bágyogszováton

Aki a neves napon tévedt be a faluba, és nem ismerte a sokadalom szándékát, az is hamar felismerte, hogy mi az összejövetel központi tárgya, mert a lóvontatta tűzoltófecskendő mögé sorakozott fel a falu népe, s ha nem is szabályosan, de nagyjából ütemre masíroztak. Mögöttük a jánossomorjai fúvószenekar, a menet végén pedig a nyakkendős elöljárók integettek a kamerát tartó kollégánk felé. Miután az ünnepség helyszínéhez érkezett a sor, vékony pallókon gurították át az utat kísérő árkon a becses darabot. A 4244-es sorozatszámmal ellátott tűzoltófecskendő anno 1898-ban készült a soproni Seltenhoffer Frigyes Fiai  műhelyben. A 260 ezer forint anyagköltséggel járó társadalmi munkát 18-an vállalták Az összefogás eredményeként nemcsak a tűzoltókocsi újult meg, hanem elkészült a környezettel harmonizáló filagória, valamint restaurálták a szováti templom Szent Flóriánt ábrázoló festményét.
Németh István plébános a szabadtéri építmény alatt kérte szent Flóriánnak a közbenjárását, hogy nyújtson védelmet a tűzoltóknak, majd a misén arra szólította fel a híveket, hogy vizsgálják meg lelkiismeretüket és gyakoroljanak bűnbánatot. Miután Torma József, a Bágyogszovátért Közhasznú Egyesület elnöke felsorolta a köszöntésre méltó vendégek neveit, hivatalosan is megnyitotta az ünnepséget. Kozma Norbert szavalata után Takács Csaba lépett a mikrofon mögé. A Bágyogszováti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a lánglovagok védőszentjét méltatta, majd rátért a helyi  önkéntesek szervezetté alakulásának történetére. A megszólaló hozzáfűzte: régen a nádas házak, takarmányos pajták, kazlak okozták a bajt, majd a villámcsapás és a szabálytalan tüzelőanyag-tárolás, gázrobbanás adott munkát a tűzoltóknak. – Bár a tűzoltást, mentés és kárelhárítást ma már hivatásos tűzoltók végzik, adott esetben mégis igénylik az önkéntesek segítségét – fogalmazott az elnök. – Községünk köztere is gazdagodott, színesedett ezáltal, bízom benne, hogy az utókor számára meg tudjuk őrizni ezt a muzeális tűzoltófecskendőt – ezt már Horváth László polgármester tette hozzá. Egység a  szándékban, az akaratban és a cselekedetben – e gondolatok jegyében adta át Bágyogszovát elöljárója a képviselő-testület nevében a csapatzászlót, amely a testületi szellemet, az összetartozást, az egységet testesíti meg.
Az ünnepség végén Kiss Gábor, az önkéntes tűzoltók parancsnoka dicséretben és tárgyjutalomban részesült.  A díjazott 1969 óta tagja a helyi tűzoltók csapatának, 1982-től pedig a parancsnoki teendőket látja el. A civilben ács-állványozó szakember készítette a filagória faszerkezetét, valamint irányítása alatt fejezték be a tetőfedést és a bádogosmunkát, sőt, még az alapozást is a helyiek vállalták. Kiss Gábor a hosszú ideig a tűzoltószertár mélyén nyugvó tűzoltófecskendőről elmondta: 113 éve került a faluba, és a ‘70-es évek elején váltotta fel az első motoros berendezés.

Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play