Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Akkor jó a diploma, ha az egyéni érdeklődést és nem mellesleg a piaci igényeket is szolgálja

Az öt városban tíz karral működő Nyugat-magyarországi Egyetem versenytársaival egyenértékű, vagy még magasabb színvonalú oktatással kívánja felvenni a harcot az egyre erősödő és specializálódó munkaerő-piaci kívánalmakkal. Manapság már három-öt évre sem nagyon lehet tervezni, ezért a felsőoktatási intézmények sem tudják pontosan megmondani a hozzájuk pályázó fiataloknak, hogy mely szakok a biztos befutók, illetve melyek elvégzése után találnak stabil állást. Prof. dr. Faragó Sándor jól emlékszik az előző kormányzati ciklus irányváltására, amikor szinte teljesen meg akarták szüntetni az agrár felsőoktatási képzéseket, azzal indokolva, hogy nincs rá szükség. Azóta felismerték, hogy hazánk agrárpotenciálja  Európa-szerte magasnak számít, így az ágazat újból kiemelt terület lett. Az egyetemi tanár szerint az a legfontosabb, hogy olyan diplomához jusson mindenki, amivel magát és a környezetét boldoggá és hasznossá tudja tenni. Természetesen a piac bizonyos esetekben diktál, és a felvételi tájékoztatókból látni lehet a preferált szakokat. Ilyenek mostanában a természettudományos, a mérnöki és az agrárképzések, s kevésbé támogatott a jogi és a gazdaságtudományi terület – tette hozzá. A turizmus-vendéglátás húzóágazata kellene hogy legyen a nemzetgazdaságnak, de sajnos nem mindig van harmóniában az oktatási szándék és a piaci szükséglet.
Az államilag támogatott szemeszterek száma felülről korlátozott, tehát a nyolc félév után már fizetni kell. Aki menet közben gondolná meg magát, az természetesen átmehet másik képzésre, de persze jobban jár, ha rokon területet választ, mert akkor a korábbi stúdiumok vizsgajegyeit is elfogadtathatja. A száznyolcvan fokos fordulat után viszont új felvételi eljáráson kell bizonyítani, és csak korlátozottan számítják be a korábbi tantárgyakat. A diplomához jutás másik feltétele a nyelvtudás, mely nemcsak a papír megszerzéséhez, hanem az érvényesüléshez is kell. A rektor szerint aki a középiskolában nem tett szert a megfelelő ismeretekre, annak a felsőoktatásban erre egyre csökken az esélye, ezért van az, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóinak egyharmada az abszolutórium és az államvizsga után sem kapja meg diplomáját. Az angol a modern kor latinja, tartja a rektor, ezért ezt a nyelvet teszi az első helyre, ezenkívül Közép-Európában még németül érdemes tanulni, a többi pedig egyéni szándék kérdése.
Az egyetemi tanár a kapuvári szabadegyetemen a túzokról tartott előadást, mert a téma tudományos pályája elejére vezethető vissza. A professzor a szakterületet az első szerelemhez hasonlította, továbbá az egyetemi doktori, valamint kandidátusi értekezését is e fajról írta, ezért több mint száz tudományos dolgozata jelent meg a témában.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play