Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A vándorkupát minden évben más viszi el

A farádi lovasklub az önkormányzattal karöltve rendezi meg a Varga János-fogathajtó versenyt, idestova tizenöt éve. Szalai Zoltán szerint mostanság csökken az ilyen jellegű rendezvények népszerűsége, de nem úgy Farádon, mert oda egyre többen eljönnek.

A téeszes időkben a tagság nem tarthatott lovat otthon, viszont sokan kedvelték az állatokkal való foglalatosságot. Miután megszűnt ez a rendelkezés, a helyi gazdák beszerezték lovaikat, s mindjárt az első esztendőben száznegyven magántulajdonban lévő lovat számláltak Farádon – mesélte Szalai Zoltán. A négylábúakat azonban nemcsak munkára, hanem szórakozásra is használták, többen hintót vásároltak. A szabadidős tevékenység része lett a lovas versenyeken való részvétel. Farádon jó húsz évvel ezelőtt amatőr módon szervezték a lovas programokat, így akadálynak eleinte megfelelt az önkéntes tűzoltók segítségével létrehozott vizesárok is. Azonban nem mindegyik hintó bírta a fizikai megterhelést, több szétesett darabjaira. A gazdák azonban nem adták fel, tovább küzdöttek a rendezvény létjogosultságáért – tette hozzá a polgármester.
Varga János, a lovas egyesület egyik meghatározó tagja 2000-ben hunyt el, és az ő emlékére hozták létre a tizenöt éve megrendezésre kerülő fogathajtó versenyt. Hogy a család minden tagja jól érezze magát, gyermekprogramokkal színesítik az összejövetelt. A kisebbek körében is nagyon népszerűek Turi Tamás amatőr fafaragó köztéri szobrai, melyekkel szívesen játszanak az apróságok. A pálya megépítésénél inkább a biztonságra törekednek, ezért a versenyzőknek a gyors hajtás helyett inkább az ügyességre van szükségük. A rendezvény idén is mindenki megelégedésével zárult.
Az 1992-ben alakult, huszonhét fős Farádi Lovas Egyesületet Karsai Sándor mutatta be. A civil szervezethez főként a helyiek csatlakoztak, de egyre több a vidéki. A régióban elterjedt, hogy három kategóriában rendezik a lovas versenyeket, de Farádon csak a „C” típusú megmérettetést tartják meg. Az egyesület elnöke elmondta, hogy utóbbi egy versenyszámból, méghozzá az akadályhajtásból áll, de „A” és „B” kategóriás versenyzőik is vannak. A „C” kategóriás verseny vándorkupáját minden esztendőben más lovas nyerte el. Ifj. Karsai Sándor tavaly Magyar Bajnok lett póni lovával, 2012-ben pedig megszerezte az Európa-bajnokság hatodik helyezését. Az egyesület eddig minden évben bérelte a sebja készletet, ezért a jövő évi szezonra szeretnék megvásárolni.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play