Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A herceg amikor csak teheti, Fertőd hírnevét öregbíti

Bardadim Szvetlána a ’70-es években  a budapesti vendéglátóipari főiskolán tanult, s az egyik fertődi kirándulás alkalmával látta először szemtől szembe a kastélyt, amit akkor kopottnak és ridegnek talált. Érdeklődésére az idegenvezető úgy tájékoztatta, hogy egyetlen leszármazottja sem él az Esterházy családnak, ezért igen csak elcsodálkozott, amikor az egyik fővárosi rendezvényen bejelentették a herceg érkezését. Mivel a fiatal hölgy egészen addig úgy tudta, hogy kihalt a família, és sosem látott herceget, csak még kíváncsibbá tették a fejlemények. Esterházy Antal a párja által elmondottakat tréfásan kiegészítette: az udvarlás korszakából nehéz három hónapra emlékszik vissza.
– Egész életemben vártam rád – Esterházy Antal ezzel a mondattal indította a beszélgetést, ami az anyanyelvi különbözőség ellenére sem akadt meg, hiszen magyarul mindketten tudtak. Szvetlána először hitte is, meg nem is a vallomást, de a hercegi „ostromnak” mégsem tudott ellenállni: – Olyan aranyosan és kedvesen udvarolt, és folyamatosan zavarban volt, hogy meghatódtam – mesélte az egykori ara, akiben furcsa érzést keltett a hercegi, grófi sarj közeledése.   – Nem tudtam, hogy mi lesz ebből – folytatta a mesélő, akinek épp Budapesten tartózkodó édesanyját is virággal köszöntötte a herceg.  Mire egy év múlva Szvetlána anyukája ismét Magyarországra jött, a pár már összeköltözött, s onnantól nem lehetett titkolni a kapcsolatot. Az ukrán rokonságban a kettejük közötti nagy korkülönbség és a nemesi rang először ijedtséget váltott ki, de a kétkedést hamarosan megnyugvás váltotta fel. Esterházy Antal fiatalos és tiszta lelkülete rövid ismeretség után meggyőzte a gyanakvókat. Szvetlána szerint párja a kényeztetést mindig hálával fogadja, talán, mert nem volt hozzászokva.

Ismeretségük elején a herceg gyakran visszatért Ausztriába és Németországba, s a hosszabb-rövidebb távollétek mindkettőjüket megviselték. Végül megszületett a döntés: Budapesten kívül, Fertődön telepednek le. Esterházy Antal hamarosan egyéb nemes feladatot is kapott:  elvállalta  a kastély és a Haydn-fesztivál  díszvédnöki szerepét. A rengeteg külföldi látogatót vonzó, nemzetközivé vált zenei rendezvény vendégeit a herceg kalauzolja, ami rendkívül népszerű.
– Az épületet nem mondhatom a magaménak, mert nem az én tulajdonom – fogalmazott fertődi ittlétéről a herceg, aki problémamentes kapcsolatot ápol a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával, valamint a fertődi önkormányzattal.
– Mindezek alapján épp úgy otthon érzem magam, mintha nem is lett volna két világháború. A mostani kormány nagyon támogatja a kastély felújítását, és ahogy a miniszterelnök mondta nemrég: Magyarországon két ablakot akar nyiti a nyugat felé; az egyik Gödöllő, a másik pedig Eszterháza – fűzte hozzá stábunk vendéglátója.

Bardadim Szvetlána úgy véli, az ő mindennapjaikat nem lehet összehasonlítani a múlt századok grófi, hercegi életformájával, hisz például Fényes Miklós több száz fős udvartartással rendelkezett. A feleség a takarítást másra bízza, de a főzésből nem enged: ő készíti el férje kedvenceit, mint például a túrós csuszát, a rakott krumplit és a töltött paprikát. A vendéglátóipari főiskolát végzett ukrán asszony – az orientális módon előállított – magyar ételeket készítésekor fantáziáját is segítségül hívja.

Esterházy Antalt közeli ismeretség fűzi a Salzburg mellett élő Habsburg Károlyhoz,  a belga uralkodók pedig mindig barátjuknak tekintették. Mivel a brit felsőbb köröket jobban köti az aktuális protokoll, velük nehezebb a személyes találkozó, de ha a magyar herceg bejelentkezne az udvarhoz, II. Erzsébet  bármikor fogadná őt. A spanyol király unokaöccse ki- és bejáratos a fertődi kastélyba, és Esterházy Antal szintúgy az ő birodalmukba. A herceg ezt így kommentálta: azonos felfogásuk és a főúri pozíció révén közel jutottak egymáshoz. A házaspár rendszeres kapcsolatot tart fenn a magyar nemesi családok leszármazottjaival, mint a Károlyi, a Liptay, a Batthyány egy-egy képviselőjével, akik hozzájuk hasonló helyzetben vannak, de mégsem zúgolódnak elvesztett birtokaik, épületeik miatt. Esterházy Antalnak nem a feszültségkeltés a célja, ezért az adott körülmények között szeretné a lehető legjobban rendezni ezt az állapotot úgy, hogy mindenki előnyére váljon. A herceg pozícióját és az azzal járó felelősséget 28 éves fiára hagyná, aki tizennegyedikként fog szerepelni a család főnemeseinek rangsoárban.

Beküldés dátuma: 2014. 01. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés