Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A Csukás-iskola több éve sikeresen pályázik a külföldi tanulmányútra

Elsőként Tóth Attila mesélt  németországi tartózkodásáról. Egy héten át az volt a feladatuk, hogy elmélyítsék idegen nyelvi ismereteiket, így délelőttönként több száz szakkifejezést tanultak meg. A nap hátralévő részében kiránduláson vettek részt újdonsült munkaadóikkal, akik megismertették a magyar fiatalokkal leendő környezetüket: a szállást és a vállalkozást, ahol a gyakorlati idejüket töltötték. A következő hét már inkább a szakmaiság jegyében telt. A csornai diákokat az etetők le-, illetve felszerelésével, valamint az istállók rendben tartásával bízták meg. Attila a nyelvtanulás szempontjából is hasznosnak nevezte kint tartózkodását, ezért tanulótársai figyelmébe ajánlotta az utazási lehetőséget.
Baumann György a pihenőkkel tarkított hosszú úton szerzett élményekkel kezdte beszámolóját. A diákok főként idősek által lakott, néhány lelkes kis faluban telepedtek le, ahol a “Tudás palotájában”bővítették nyelvi ismereteiket. A fiú minden fontosabb eseményt lefotózott, így a projektbemutatót képi illusztrációk vetítésével folytatta. A dia következő kockáján az a hat istállóból álló sertéstelep volt látható, ahol a Csukás tanulói dolgoztak, valamint a vállalkozó által bérbe adott autó, amellyel munkába és vásárolni jártak. A járművet azért szórakozásra is használhatták, mert  délutánonként kiruccantak valamelyik  tóhoz fürdeni. György azon ritka pillanatok egyikét is megörökítette, amikor mezőgazdasági gépre ülhettek, de ilyen volt a ganéjrakodás is. A bejelentés kisebb derültséget váltott ki a hallgatóság körében. Hasonlóan “izgalmas”feladat volt az állatok etetése és itatása, valamint a bálák szétterítése. Felüdülésként színházi fesztiválon vettek részt a fiatalok, ahol rengeteg színes program várta őket, de ugyanilyen jó hangulatban teltek a kirándulások, amelyeken sok építészeti remeket csodálhattak meg a magyar diákok. - Útban hazafelé a tengernél ért minket a naplemente - fűzött kommentárt az utolsó képhez a Csukás diákja - Ez csodálatos dolog volt - hangzott a zárómondat. A többiek tapssal jutalmazták az előadást.
Csehi Ferenc arról beszélt, hogy a német nyelvi felkészítés után kirándulás és a telephelyek megtekintése következett. A gyakorlati munka viszont abból állt, hogy  szarvasmarhatartással és  talajműveléssel ismerkedtek meg. Német munkaadóik hatszáz hektáros szántón foglalkoznak  a növénytermesztéssel, ami nagyban eltér a hazai gyakorlattól. A távolabbi földeket bérbe adják, saját gépeikkel inkább csak a hígtrágya ki-, és a bála behordását végzik.
Ferencnek is maradandó élményt nyújtott a tenger közelsége.
A Tempus Közalapítvány jóvoltából létrejött szakmai úton elsősorban gépészek, gépésztechnikusok, kertészek és lovászok vehetnek részt - tudtuk meg Vadas Zoltántól, de ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy legközelebb az informatikai rendszereket is tanulmányozhatják. A Leonardo Mobilitas pályázat nyertes iskoláinak diákjai hétnapos nyelvi felkészítés után háromhetes szakmai programon vehetnek részt, teljes ellátással. A német gyakorlatot teljesítő fiatalok Europass bizonyítványt kapnak, amely előrelendítheti szakmai pályafutásukat. Az igazgatóhelyettes hozzátette: iskolája arra törekszik, hogy még tovább bővítsék a külföldi képzési kínálatot.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play