Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Csukás-iskola több éve sikeresen pályázik a külföldi tanulmányútra

Elsőként Tóth Attila mesélt  németországi tartózkodásáról. Egy héten át az volt a feladatuk, hogy elmélyítsék idegen nyelvi ismereteiket, így délelőttönként több száz szakkifejezést tanultak meg. A nap hátralévő részében kiránduláson vettek részt újdonsült munkaadóikkal, akik megismertették a magyar fiatalokkal leendő környezetüket: a szállást és a vállalkozást, ahol a gyakorlati idejüket töltötték. A következő hét már inkább a szakmaiság jegyében telt. A csornai diákokat az etetők le-, illetve felszerelésével, valamint az istállók rendben tartásával bízták meg. Attila a nyelvtanulás szempontjából is hasznosnak nevezte kint tartózkodását, ezért tanulótársai figyelmébe ajánlotta az utazási lehetőséget.
Baumann György a pihenőkkel tarkított hosszú úton szerzett élményekkel kezdte beszámolóját. A diákok főként idősek által lakott, néhány lelkes kis faluban telepedtek le, ahol a “Tudás palotájában”bővítették nyelvi ismereteiket. A fiú minden fontosabb eseményt lefotózott, így a projektbemutatót képi illusztrációk vetítésével folytatta. A dia következő kockáján az a hat istállóból álló sertéstelep volt látható, ahol a Csukás tanulói dolgoztak, valamint a vállalkozó által bérbe adott autó, amellyel munkába és vásárolni jártak. A járművet azért szórakozásra is használhatták, mert  délutánonként kiruccantak valamelyik  tóhoz fürdeni. György azon ritka pillanatok egyikét is megörökítette, amikor mezőgazdasági gépre ülhettek, de ilyen volt a ganéjrakodás is. A bejelentés kisebb derültséget váltott ki a hallgatóság körében. Hasonlóan “izgalmas”feladat volt az állatok etetése és itatása, valamint a bálák szétterítése. Felüdülésként színházi fesztiválon vettek részt a fiatalok, ahol rengeteg színes program várta őket, de ugyanilyen jó hangulatban teltek a kirándulások, amelyeken sok építészeti remeket csodálhattak meg a magyar diákok. - Útban hazafelé a tengernél ért minket a naplemente - fűzött kommentárt az utolsó képhez a Csukás diákja - Ez csodálatos dolog volt - hangzott a zárómondat. A többiek tapssal jutalmazták az előadást.
Csehi Ferenc arról beszélt, hogy a német nyelvi felkészítés után kirándulás és a telephelyek megtekintése következett. A gyakorlati munka viszont abból állt, hogy  szarvasmarhatartással és  talajműveléssel ismerkedtek meg. Német munkaadóik hatszáz hektáros szántón foglalkoznak  a növénytermesztéssel, ami nagyban eltér a hazai gyakorlattól. A távolabbi földeket bérbe adják, saját gépeikkel inkább csak a hígtrágya ki-, és a bála behordását végzik.
Ferencnek is maradandó élményt nyújtott a tenger közelsége.
A Tempus Közalapítvány jóvoltából létrejött szakmai úton elsősorban gépészek, gépésztechnikusok, kertészek és lovászok vehetnek részt - tudtuk meg Vadas Zoltántól, de ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy legközelebb az informatikai rendszereket is tanulmányozhatják. A Leonardo Mobilitas pályázat nyertes iskoláinak diákjai hétnapos nyelvi felkészítés után háromhetes szakmai programon vehetnek részt, teljes ellátással. A német gyakorlatot teljesítő fiatalok Europass bizonyítványt kapnak, amely előrelendítheti szakmai pályafutásukat. Az igazgatóhelyettes hozzátette: iskolája arra törekszik, hogy még tovább bővítsék a külföldi képzési kínálatot.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés