Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kormányzati támogatással újul meg a nagycenki Széchenyi Mauzóleum

Mindennapi életünkben is szükség van az összetartozás megjelenítésére. Ennek ékes példája a Nagycenken látható Széchenyi Mazuzóleum, mely 127 millió forintos kormányzati támogatásból újul meg. A beruházás várható befejezésének időpontja 2015. június 30-a.

A nemzeti identitásunkat erősítő nagycenki Széchenyi Mauzóleum hamarosan méltó körülmények között tudja fogadni a látogatókat. A családi kápolna nemzeti nagyjaink végső nyughelyéül szolgál. Széchenyi sírját sok ezer egyéni zarándok, határainkon belül és azon túl élő magyar család, iskolás csoport keresik fel évente.
A mauzóleum épületének kezelését idén vette át harminc évre a nagycenki Katolikus Egyházközségtől, illetve annak győri egyházmegyei fenntartójától az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont. A „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében az elmúlt esztendőkben megtörtént a mauzóleum épületének külső helyreállítása. A mostani beruházás az alépítmény belső részeit, valamint külsejének egyes elemeit érinti.
Minden sírhely fontos a hozzátartozóknak és a megemlékezőknek, de itt kicsit többről van szó, nem megbántva mások érzelmeit – fogalmazott L. Simon László. A történelmi személyiségek nyughelyéül szolgáló mauzóleum az egész nemzeti közösség zarándokhelye. A parlamenti államtitkár hozzátette: Széchenyi életműve nem megosztja, hanem inkább közelebb hozza egymáshoz az embereket, függetlenül attól, hogy ki milyen politikai beállítottságú.
– Tisztességes ember nem kérdőjelezi meg a „legnagyobb magyar” hitelességét és máig ható érvényességét. Büszkén nézünk rá és merítünk erőt, valamint példát az ő munkásságából mi politikusok is. Köszönöm Firtl Mátyásnak, a térség országgyűlési képviselőjének, hogy nem csak a nagy és látványos kastélyok rekonstrukcióját viseli a szívén, hanem a mauzóleum ügyét is körültekintéssel kezeli. Köszönöm Bodrogai László főigazgatónak, hogy ő is hasonlóan jár el – hangzott a sajtótájékoztatón. Az államtitkár megköszönte a beruházásában közreműködő valamennyi szakember munkáját.
A Széchenyi-örökségének, mint a magyar nemzeti műemlékvagyon egyik kiemelt elemének megőrzése, fenntartása és az utókornak való bemutatása a köz szolgálatának fontos része, ezért a mauzóleum felújítását Magyarország Kormánya kiemelten fontos ügyként kezeli.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Megújult a Csornai Járási Hivatal

  Hat évvel a Csornai Járási Hivatal megalakulása után lehetőség nyílt a „megörökölt” munkaállomások megújítására, melynek köszönhetően a hivatal munkatársai méltó és modern körülmények között dolgozhatnak – állapította meg Széles Sándor, majd hozzátette: nagy öröm, hogy átadhatja a felújított irodákat.

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.