Jobbnál jobb programokat és gasztronómiai élményeket kínáltak a harmadik alkalommal megrendezett Barokk Ételfőző Fesztivál szervezői. Klötzl Géza beszámolt az idei újdonságról: a Polgármesterek Kupáján a települések vezetői mutatták be főzőtudományukat.
A barokk kor jegyében megrendezett fesztivál idei fővédnöke Pápa város volt. Klötzl Géza főszervező szerint a Polgármesterek Kupája rendhagyó, nagy rendezvénnyé alakul ettől az évtől, mely azt jelenti, hogy a települések polgármesterei megmutatják a hazai ízeket. A fesztivál másnapján a csárda- és az úrikonyha versenyzői mérték össze tudásukat. A zsűrit neves szakemberek alkották: Opóczky István elnök, dr. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere; Baranyai László észak-dunántúli lovagmester; Manger Henrik, a Kakucsi Böllérfesztivál tulajdonosa; Lovasi József a Rendvédelmi Lovagrend mestere; valamint Németh József Szabadtűzi Lovagrend kódexmestere.
Hámori György és csapata első alkalommal vett részt az ételfőző fesztiválon.
– A fertődi kistérségen kívül egyedül mi kaptunk meghívást erre a rendezvényre, amely nagyon jó kezdeményezés – mondta Kapuvár vezetője, aki szerint az együttlét és a kellemes időtöltés a lényege az ilyen jellegű összejöveteleknek.
A kapuváriak a barokk korhoz illeszkedő, egyedi menüsorral készültek a főzőversenyre: a tárkonyos fácánlevest a káposztás csirkemellel töltött karaj követte, melyhez hagymás-szalonnás burgonyát kínáltak, desszertnek pedig gyümölcsraguval ízesített palacsinta készült.
A Petőházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai örültek a fertődiek felkérésének, ezért szívesen beneveztek a főzőversenyre. Egyszerű ételt kínáltak a vendégeknek: vörösboros marhapörkölttel készültek.
Fertőd csapata babgulyással rukkolt elő a versenyre. Az ételt hagyományos fűszerek felhasználásával állították össze. Bognár Zoltán polgármester megjegyeztek: a kondér alá valódi tűzifát helyeztek, a rekkenő hőséget pedig hűsítő italokkal próbálták ellensúlyozni.
– Reméljük, hogy a mostani alkalom hagyományteremtő rendezvénnyé fog válni, és még több turista számára hozza el a térség ízeit.
A fertőszentmiklósiak tárcsán sütötték az ételt. A csirkemellet, a csirkecombot, illetve a tarját sok-sok zöldséggel ízesítették: kukoricával cukkinival fűszerezve. – Nagyon örülünk a meghívásnak, és hogy részt vehetünk a szomszéd „vármegye” rendezvényén. Bízom benne, hogy az összejövetel a térség meghatározó fesztiváljává fog válni – mondta Horváth Tibor polgármester.
A Szabadtűzi Lovagrend felajánlásával idén először indult útjára a vándorkupa, melynek lényege, hogy a 2015-ös győztesnek jövőre újból meg kell méretnie magát, hiszen vissza kell hoznia a kupát. A szakavatott zsűrinek a kapuváriak menüsora ízlett a legjobban, ezért ők biztos, hogy egy év múlva is megmutatják főzőtudományukat.
Beküldés dátuma: 2015. 09. 01.Sopronhorpács történetének jelentős eseményéhez érkezett – mondta Talabér Jenő. A polgármester sajtótájékoztatón jelentette be: a település közel 150 millió forintot nyert a Soproni Tankerületi Központtal közösen beadott pályázatán, melynek célja az iskola modernizálása.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.
Csorna óvodásai gördülékeny, zavartalan nyári időszakon vannak túl, mely a gyerekek életkori sajátosságaiknak, igényeinek megfelelő szabadidős programokkal telt el.
A Kapuvár Térségi Általános Iskolában 700 tanuló kezdte meg a 2025/2026-os tanévet. Idén ősszel is három első osztályt indítottak: egyet Gartán, kettőt pedig a Széchenyiben, és vidéken is szép számmal vannak elsős tanulók.
A padozattól a mennyezetig minden megújult a csornai Széchenyi István Általános Iskola ebédlőjében, mely évtizedek óta a gyermekétkeztetés egyik legfontosabb bástyája a városban.
Mindenkinek megvan a saját stílusa és mintavilága: Fábiánné Domán Hermina az absztrakt geometriát választotta, melyből olyan egyedül-álló alkotások születtek, mint a háromdimenziós papírcsíkok.