Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Használt és új lakásokra is igényelhető a falusi CSOK

Magas komfortfokozatú lakóingatlanokkal és a háziorvosi rendelők korszerűsítésével próbálja a kormány vonzóbbá tenni a kistelepülések háziorvosi praxisait. Gyopáros Alpár kormánybiztos Osliban arról beszélt, hogy a Magyar Falu Program nem egy esztendőre szól, sokkal inkább hosszútávon kínál lehetőséget a kisebb településeknek.

A falusi fiatalok jövőbeni lehetőségeiről Osliban tartott nemrég tájékoztatót Gyopáros Alpár kormánybiztos, aki a rendezvény kezdete előtt adott interjút a Rábaközi Televíziónak.
– Saját térségünk, a Rábaköz és a Sokoróalja számára is rendkívül kedvezőek a Magyar Falu Program keretében megnyíló lehetőségek, hiszen választókörzetünk 75 településéből 73 olyan van, amelynek a lélekszáma nem éri el az ötezret, márpedig a kormány döntésének megfelelően a Magyar Falu Program célcsoport települései az ötezer lélekszám alatti települések. Ilyen értelemben Tét és Beled hiába városi jogállásúak, ezen települések is ide tartoznak, és ahol most vagyunk, Osli is kedvezményezettje lehet a programnak.
Számos újdonságról tudok beszámolni, mert azontúl, hogy február végén megnyílt az első két pályázati lehetőség a falvak és a kisvárosok számára, néhány héttel később pedig megjelent a következő három pályázati kiírás. Utóbbi esetében egy orvoslakás, illetve házak megépítéséről, részben orvosi rendelők felújításáról, valamint orvosi eszközök beszerzéséről van szó. 2019-ben nagyon komoly összeg, 11 milliárd forint áll a rendelkezésre mindezen feladatok elvégzésére. Ezekkel a fejlesztésekkel és egyéb más jogalkotási teendővel is szeretnénk vonzóvá tenni a magyar orvostársadalom számára a falvakban meglévő háziorvosi praxisokat is.
Az egészen kicsi településeken egy háziorvosi rendelő van, mely esetekben 30 millió forintos felújításra van lehetőség. Gyopáros Alpár további példaként említette Beledet, ahol többfunkciós egészségház működik több házi- és gyermekorvossal. Ilyen esetben akár 100-125 millió forintra is pályázhat a település. A kormánybiztos arra biztatja Beled önkormányzatát, mindenképpen adják be a pályázatot.
Gyopáros Alpár szerint a 11 milliárd forintból fel lehet újítani több mint 100 orvosi rendelőt, 600-700 településen kezdeményezik az orvosi eszközbeszerzést, az orvoslakások, illetve házak építésére pedig 5 milliárd forintot szán a kormány.

– A CSOK-támogatással kapcsolatban három-négy éves tapasztalattal rendelkezünk. Majdnem százezer család élt ezzel a lehetőséggel, akik közül sokan, mintegy 30-35 százalékos arányban a falvakban élők igényelték – fogalmazott Gyopáros Alpár. Hozzátette: – Ez önmagában jó hír, mert van érdeklődés a falusi életstílus iránt, és azok a fiatalok, akik ilyen környezetben születtek vagy nevelkedtek, szívesen maradnak otthon, költöznek haza, vagy telepednek le a falusi miliőbe.
A falvakban letelepedő 30-35 ezer, CSOK-ot igénybe vevő család döntő része valamilyen gazdasági szempontból felkapottabb helyen, városi agglomerációban vette fel a támogatás, ugyanakkor megközelíti azon települések száma a 2000-et, amely kimaradt ebből a lehetőségből – jelezte a városoktól távolabb lévő községek problémáit a kormánybiztos. Szerinte a fiatalokat az is visszatartotta a kisebb településeken való letelepedéstől, hogy sok helyen hiányoztak a jól működő intézmények, például a bölcsőde és az orvosi rendelő.
A falusi CSOK rendkívül komoly ösztönző támogatás lehet a fiataloknak – hangzott a riportban. Szinte mesébe illő a történet, de attól még igaz. Vegyük a következő esetet: Ha a fiatal pár valamiért beleszeret egy rosszabb állapotú házba az adott településen, nyugodtan megvásárolhatja, mert a felújításhoz is igényelhet támogatást. A falusi CSOK ezenfelül extra támogatási összeget kínál azoknak – az ötezer lélekszám alatti községekben letelepülni szándékozóknak –, akik olyan ingatlannal rendelkeznek, melyre szintén ráférne a korszerűsítés. A megfelelő gyermekszám vállalása esetén ők is számíthatnak az állami segítségre.

Beküldés dátuma: 2019. 04. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek