Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Farád folyamatosan pályázik a Magyar Falu Program lehetőségeire

Jól működik a Magyar Falu Program, jellemezte röviden a farádi polgármester a vidéki kistelepülések fejlesztésére, népességmegtartó erejének növelésére létrehozott támogatási rendszert. – Olyan dolgokat tudunk megvalósítani, melyekhez nem kell a helyi büdzséből féretenni. Ennek révén nem áll meg a fejlődés, tehetjük a dolgunkat – hangzott a riportban.

Az ingatlanpiaci árak emelkedése miatt nehéz helyzetben vannak a fiatalok. Nemcsak Farádon, hanem máshol is tapasztalható, hogy a nagyobb telkeken inkább többen építkeznének, mert nincs akkora igény a hatalmas lakóházakra és kertekre. Helyette inkább könnyen belakható, élhető környezetre vágynak az otthonteremtés előtt álló családok. Farádon több új ház épült az elmúlt időszakban, ezenkívül számos ingatlanon hajtottak végre a mai kor igényeinek megfelelő belső felújítást.

A lovas pályánál kialakított telkeken már a negyedik ház építése fejeződik be. Külön öröm, hogy nem csak befektetési céllal vásárolják a telkeket, hanem mert ott szeretnének élni. A falu lélekszáma mostanság megközelíti a kétezret, és már csak hatvan fő hiányzik, hogy elérjék ezt a bűvös számot.

Az önkormányzat mindent elkövet a kisgyermekes családok helyben tartása érdekében. A bölcsődében pedig számolva azzal, hogy növekszik a létszám, idén tavasszal szeretnének plusz egy szobát kialakítani. Az új épületrészre napelemet is terveztek, mellyel csökkentenék a melegvíz-szolgáltatás és a fűtés költségeit.
Szalai Zoltán szerint nagyon tetszik a szülőknek a Biztos Kezdet Rábaközi Rügyecske Gyerekház, mely egyelőre a közösségi házban működik, de hamarosan megoldják a végleges elhelyezését is. Fél évestől akár három éves korig hozhatják ide a gyermekeket. Nagy könnyebbséget jelenthet a szülőknek, hiszen a gyesen lévő anyuka is kerülhet olyan helyzetbe, hogy halaszthatatlan elintéznivalója van és nincs kire hagyni a gyermeket, de arra is jó lehetőség, hogy megszokja a kicsi a közösséget. Farád a Magyar Vöröskereszt Gy.-M.-S. Megyei Szervezetével közös pályázaton az elsők közt hozta létre a gyerekházat a megyében.

A Magyar Falu Program hasznos segítség a településnek – mondta Szalai Zoltán, hozzátéve: A legfontosabb utak rendben vannak és további elnyert 20 millió forint pályázati pénzből szeretnék folytatni a felújítást.
Szalai Zoltán elmondta, hogy a mostani helyzetben az önkormányzat a Fő utca felújítását tűzte ki célul. Arra várnak, hogy esetleg a Leader-programon belül írnak ki olyan pályázatot, mely kisebb önrészt vár el a településektől. Amennyiben lesz ilyen, Farád azonnal be fog nevezni.
– Ötmillió forintot nyertünk a tűzoltószertár felújítására, amiből még a fűtést is meg tudjuk oldani. A szerbiai Tóthfalu tűzoltóival közösen adtunk be egy másik pályázatot, melyen 2,7 millió forintot nyertünk, és rendezvények lebonyolítására is el lehet költeni.

Nehéz átvészelni ezt az időszakot, mert a bezártság nem tesz jót senkinek sem – utalt a polgármester a koronavírus miatt kialakult körülményekre. A felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt hiányoznak a közösségi programok. A község vezetője példaként említette a Hanyi Táltoscsikók rendezvényét, melyre minden év első vagy vagy második szombatján kerítenek sort. Alkalmanként 90-100 nevezője is van az íjászversenynek, de ugyanúgy hiányzik a közkedvelt lovasnap is, melyen 300 ember is kint szokott lenni. Az elszármazottak részvételével megrendezett falunap szintén elmaradt tavaly.

A költségvetéssel kapcsolatban elhangzott: Elsődleges cél az evangélikus és a katolikus temetői urnafalának és kerítésének rendbetétele. A focisták el vannak látva a legfontosabb eszközökkel, de a fűtés korszerűsítés nagyon fontos lenne. Szeretnék kicserélni az orvosi rendelőben a régi kazánokat.
Gyopáros Alpár nemrég tájékoztatót tartott a polgármestereknek, melyen a település vezetői konkrétan rákérdeztek, hogy mi fér bele a pályázatokba. – Ez óriási lökést adott, mert fel tudunk készülni, mire a pályázatokat kiírják – fűzte hozzá Szalai Zoltán, aki szerint úgy kell kialakítani a rendszert, hogy működőképes legyen a falu.

Beküldés dátuma: 2021. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek