Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Dr. Ballagi Farkas aktív életszakaszának méltó lezárása a Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerés

Dr. Ballagi Farkast idén  nagy megtiszteltetés érte: augusztus 20-a alkalmával megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.  Az elismeréseket szakterületekre bontva adták át. A nyugalmazott kórházigazgató pedagógusokkal, művészekkel és orvos kollégáival együtt vett részt az ünnepségen.

Az ország színe-java volt jelen a Pesti Vigadóban augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségen, melyen Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, illetve Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára adta át a díjazottaknak a kitüntetéseket. Megközelítőleg ötvenen jelentek meg az ország különböző részeiről, köztük dr. Ballagi Farkas, a kapuvári kórház egykori igazgatója.
A belgyógyász-angiológus, rehabilitációs szakorvos 1965-ben vette át diplomáját. Dr. Ballagi Farkas több évtizedes orvosi pályája túlmutat a gyógyító, kórházigazgatói tevékenységen, mert számtalan újítás fűződik a nevéhez. Ha a 2006 végén nyugdíjba vonult szakorvost mégis arról kérdezik, hogy mire a legbüszkébb, a kapuvári angiológiai rehabilitációs centrum létrehozását helyezi a középpontba. Méltán emlegetik Kapuvárt az „érbetegek Mekkájának”, hiszen az Európa-szerte ismertté vált gyógyító eljárás rengeteg beteg életét tette elviselhetőbbé.
Az érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegek rehabilitációs programját krónikus vénás pácienseknek is javasolják. A kezeléssorozat egyik legfontosabb és legnagyobb hatásfokú eleme a szénsavas ködfürdő, mely a bőrön át felszívódva jut be a szervezetbe. Rövid- és hosszútávú javulást eredményez az által, hogy javul a keringés.

Természetesen lehetnek alkati eltérések az egyes páciensek között, ezért nem ugyanazt az eredményt kapják a kezelések végén, de mind az érszűkület mind a vénás betegségek esetében a legfontosabb a prevenció – jegyezte meg dr. Ballagi Farkas. A megfelelő életmód kialakításával nagyrészt megelőzhetőek ezek a betegségek, viszont ha már kialakult, jöhetnek szóba a konzervatív vagy sebészeti kezelések. A rehabilitáció csak ezek után kezdődhet meg, hogy a páciens vissza tudjon állni a megszokott életviteléhez.

Az orvostudomány rengeteget fejlődik, ezért ma már szinte a csodaszámba menő dolgokat is meg tudják csinálni. Dr. Ballagi Farkas szerint még nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon a rehabilitáció, ami rengeteg újdonságot tartogat a jövőre vonatkozóan. Mindebből Kapuvár is profitálhat, hiszen tovább erősödhet az érbetegek utógondozása. A kapuvári orvos nyugodt ebből a szempontból, hiszen átadta minden tudását és a stafétát utódainak.
56 éve gyógyító orvos napjainkban is kezeli a hozzá forduló pácienseket. Alapszakmája szerint mozgásszervi, érszűkületes és keringési zavarral küszködő betegekkel foglalkozik, ezenkívül részt vesz a járóbeteg-ellátásban, de ha szükség van vár, a Dr. Lumniczer Sándor Kórházban is számíthatnak a szakértelmére.
Dr. Ballagi Farkast meglepésként érte, amikor elolvasta a kitüntetés átadásáról szóló értesítőt. Az orvos úgy érzi, hogy a magas állami elismerés aktív életszakaszának kicsúcsosodását, egyben lezárását jelenti.
– Az embernek jólesik, ha észreveszik, hogy csinált valamit, ha értékelik, hogy adott valami többletet a szűkebb és tágabb környezetének. Korábban is kaptam szép kitüntetéseket, de talán a a Batthyány-Strattmann László-díjra vagyok a legbüszkébb, mert szakmai elismerés volt.

Beküldés dátuma: 2021. 09. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek