Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Utolsó előtti rendes ülés a 2013-as esztendőben a kapuvári városházán

Ismét a kapuváriak gondoskodnak a megyei kezelésből átvett, de korábban is helyi értékekkel foglalkozó kapuvári múzeum működtetéséről. A képviselők hamar túllendültek a soproni hulladékgazdálkodási társulás alapszerződésének módosításán, ami korántsem azt jelenti, hogy ne lett volna kiemelten fontos ez a napirendi pont.

A novemberi rendes testületi ülés ismertetésekor Hámori György a fontosabb napirendi pontok közé sorolta az elsőként tárgyalt témát, hiszen a kapuvári múzeum 2013. január 1-jétől ismét a város fenntartásába került. A polgármester szerint a megyei önkormányzattól átvett, felújított kiállítóhely méltó a helyiek és a városba látogatók érdeklődésének felkeltésére.
– Az egészségügyi és oktatási bizottság kihelyezett ülést tartott, és megnézte a kiállítást, amit rendben talált. Kérnék minden kapuvárit, ha lehetősége van, látogasson el, és tekintse meg a múzeumot – fogalmazott az elöljáró, majd arra emlékeztetett, hogy az intézményt annak idején Faragó Sándor hozta létre, aki sok energiáját nem kímélve gondozta a gyűjteményt.
A kiállítóhely szervezeti besorolás szerint a művelődési házhoz került, a szakmai felügyletet pedig Csiszár Attila muzeológus látja el.

A novemberi ülésen nem támogatták a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás azon javaslatát, hogy csak 110 és 500 literes gyűjtőedény közül választhat a lakosság. A kapuvári képviselő-testület ezt túlzásnak tartja, hisz az átlagos otthonokban nincs szükség ilyen méretű szemétgyűjtőkre, ráadásul az érintettek közt sok az egyedülálló és idős magánszemély, akiknek még a 60 literes edény is nagynak bizonyul.
– A tanácsnak ezt a döntését mindenképpen felül kell bírálnia, és be kell látniuk, hogy a felajánlott edények mérete nem igazodik az élethez. A törvény kimondja, hogy a szolgáltatónak kétféle űrmértékű edényt kell felkínálnia, ráadásul úgy, hogy azok igazodjanak a telek vagy a ház kapaciátásához és az ott lakók számához – hangzott a nyilatkozatban.

A továbbiakban közbeszerzési terv módosítására került sor, valamint új közbeszerzési eljárás indításáról is döntött a testület. Erre azért volt szükség, mert a  kerékpárút beruházásának átvétele során jelezte a szakhatóság, hogy – a megváltozott jogszabályi előírások miatt  –  biztonsági szempontból nem elegendő a  lánc, hanem fix korlátot kell ide elhelyezni. Az irányító hatóság plusz forrást biztosított a munka kivitelezésére.  A dolog pikantériája, hogy a láncot valójában nem is kellett lebontani, mert csak hírmondója maradt. Igaz, a polgármester korábban többször felhívta a lakosság figyelmét, hogy vigyázzanak együtt értékeikre. Sajnos ezt volt aki úgy értelmezte, hogy a kerékpáros út melletti, közel 700 méter hosszú védőláncot hazavitte (megőrzése?). A rendőrségi nyomozás hatására remélhetőleg a tettesek előkerülnek, és megkapják méltó büntetésüket.

Mivel 2013. december 31-éig nem fejeződik be az építkezés, meg kellett hosszabbítani a Király-tó Óvoda és Bölcsőde ideiglenes telephelyének működési engedélyét. A bölcsődések 2014. március 31-ig a lakótelepi óvodában lesznek elhelyezve. Mindenki szerette volna, ha az eredetileg kitűzött határidőig végeznek a munkálatokkal, de Hámori György szerint megéri a várakozás, mert az igényes kivitelezés kicsit több időt kíván.
Az utolsó alkalmat is megragadták a képviselők, hogy a civil szerezetek további támogatásáról döntsenek, hiszen ha a decemberi ülésen hoztak volna határozatot, azt nem tudnák kivitelezni. (Az egyesületeknek a kapott támogatásokról december 31-ig kell elszámolniuk.)
Kapuvár polgármestere az interjú végén elmondta: szeretettel várja a lakosságot az adventi időszakba szervezett ünnepi programokra.

Beküldés dátuma: 2013. 12. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

DANUBIUS play