Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ütőképes csapatot és erőskezű vezetőt javasolt a tanácsadó a kapuvári húsgyár újraindításához

Csákány Annamária a kapuvári húsgyár megmentése és működtetése érdekében hívta stúdiónkba Bocskay Józsefet. A tanácsadó úgy véli, hogy ötletével átadta a megoldás kulcsát,  a többi a helyi szereplőkön múlik. Az, hogy ki vezényelné le a gyár újraindítását, szerinte már más lapra tartozik.

Bocskay József szakmáját tekintve logisztikai rendszerszervező, és ebből kifolyólag úgy véli, hogy érdemi tanácsokat tud ani a bajba jutott kapuváriaknak. A szaktanácsadó bevezetőjében elmondta: a szövetkezetek az önellátás szempontjából fontos gazdasági formák. A Magyar Hajdúk Szövetsége  a Hajdú-Bihar megyei települések együttműködésének ösztönzésére létrehozott csoport, de hivatalosan szociális szövetkezetként működik. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége hivatott összefogni az ország összes ilyen szervezetét. Utóbbiakban az egy tag - egy szavazat elve működik, tehát nem a tulajdoni hányad a döntő, ezért sokkal jobban érvényesül a termelési képviseleti demokrácia. Tavasszal még 350-ről beszéltek, de mióta természetben is kiszolgálhatják a tagságot, 1500 fölé emelkedett a szövetkezetek létszáma. Bocskay József tisztázta ezen szerveződések további feladatkörét: nagy tévedés azt hinni, hogy csak mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozhatnak, mert bármi belefér, amit a tagság felvállal, és amire az embereknek szüksége van.
– Az a lényeg, hogy a könnyített foglalkoztatással adó- és járulékmentesen tudjuk átadni az általunk megtermelt javakat.  2014-ben indul az Európai Unió következő, hétéves finanszírozási ciklusa, melynek kiemelten támogatott területe lesz a szociális szféra.  Az unió és egyes kormányzati szervek is nagy lehetőségeket látnak a szociális szövetkezetekben, ezért a közfoglalkoztatási rendszer is át fog alakulni. Az önkormányzatok kedvező feltételekkel támogathatják a területükön működő szociális szövetkezeteket. Az említett lehetőségek a 2013-as esztendőig szinte teljes mértékig kiaknázatlanok voltak, ami mára is érvényes, mert az emberek nagyon keveset tudnak az egészről.
 
A „szántóföldtől az asztalig” vizsgálódna a külsős tanácsadó Kapuváron.
A több mint tíz éve az élelmiszeriparban dolgozó, és különböző cégek megmentésén fáradozó  válságmenedzser négy-öt éve a pápai húsgyárral kapcsolatos egyik célfeladatot sikeresen végrehajtotta. A külsős tanácsadó szerint Kapuváron – a beérkezett nyersanyagtól a kiszállított termékig, plusz a termeléssel és a kereskedelmmel bezárólag – meg kellene vizsgálni a teljes termelési folyamatot.
– A kapuvári húsgyárnak egyetlen problémája van jelen pillanatban. Nincs olyan szervezet, amelyik megfelelő módon tudná szétdarabolni ezt a teljes folyamatot, és a részegységeket a megfelelő módszerrel kezelni – fogalmazott a  szaktanácsadó, aki az általa vázolt, s épp hogy éledező szövetkezeti mozgalmat ajánlja erre a célra.
Ebben a folyamatban a dolgozóknak magas szintű ellenőrzést tenne lehetővé, hogy a menedzsment ne tudja a fejük felett átcsoportosítani a pénzeket.
Bocskay József jelezte: a szövetkezetek közül nagyon sok csak azért jött létre, hogy felvegye a pályázati összegeket, amelyekből el tudja indítani a foglalkoztatást biztosító vállalkozását, de a kapuvári húsgyár tevékenységét felölelő tevékenységi formáról nincs tudomása, viszont a jól működő modellek például szolgálhatnának. Kifejezetten a húsgyárra vonatkozóan kellene kifejleszteni olyan hasonló mintaszövetkezeteket, amelyek az egyes részfeladatokat oldanák meg. A menedszer szerint a törvény nem tiltja a szövetekezetek együttműködését, sőt áfamentes lenne a közös adószám alá bejelentkezett szervezetek az egymás közötti forgalma. A kapuvári menedzsment felállításához meg kellene keresni a vezetésre termett helyieket, vagy az irányítással külsős céget bíznának meg. Mivel a szétszélledt dolgozói gárdára nehéz lenne alapozni, szinte biztosra veszi, hogy az ütőképes csapat megszervezéséhez kívülről kellene embereket importálni.
Bocskay József elmondta, hogy az üzem működése alatt egyszer már járt Kapuváron, és egyébként is ismeri a cég jellemzőit. Neki teljesen mindegy, hogy Budapesten vagy vidéken vesz részt a folyamatjavívó projekteken, mert mindenütt otthon érzi magát.
Csákány Annamária jobbikos képviselő közvetítő szerepet szán magának a húsgyár felélesztésében azzal, hogy javasolni fogja a helyhatóságnak a szövetkezeti forma létrehozását, valamint felveszi a kapcsolatot a hús zrt.-ben dolgozó gazdákkal.

Beküldés dátuma: 2013. 12. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés