Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Tét ökumenikus szellemiségű város

Deák Ágota középiskolásként nagyon jól érezte magát a „felélesztett” Budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban, ahol az ő évfolyamába járó diákok voltak az elsők, akik az újraindított intézményben megkezdték a tanulást. Két évig képezte magát az egyik kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi főiskolán, majd egy esztendei munka után került a teológiára. Deák Ágotát 2003-ban avatták lelkésszé, mely hivatását itt Győrben kezdte el gyakorolni. A püspök ezt követően beosztott lelkésznek helyezte át Tétre, majd mióta megszerezte a parókusi alkalmassági vizsgát, önállóan látja el a szolgálatot.

2004 januárja óta Deák Ágota evangélikus lelkész gondozza a Téten rábízott több mint ezer hívő lelkét, 2006 óta pedig Kisbabót is hozzá tartozik.
A fővárosból idekerült hölgy Győrben dolgozó férjével neveli Boróka nevű ötéves kislányát. A kőbányai betondzsungelhez szokott nőnek nagy változást jelentett a vidéki élet, amit érthető módon hamar megkedvelt. A kertes házban élő család újabb tagokkal, cicával és kutyával bővült. A fővárosból idekerült hölgy ma már el sem tudná képzelni, hogy ne ebben a nyugodt környezetben éljen.

Az evangélikus egyházban több évtizede szolgálnak nők, ezért az emberek megszokták, hogy a gyengébbik nem képviselője mondja az igét.
Ágota szerint az egyéb vezetői pozíciókban is egyre elfogadottabb, hogy nemcsak a férfiak irányítanak. – Talán vidéken ez egy kicsit lassabban érlelődő folyamat, de nem tapasztaltam nehézséget ezzel kapcsolatban – mondta a tiszteletes, akit Téten és Kisbabóton is szeretettel fogadtak a helyiek. A gyerekeknek vasárnap délutánonként tartanak istentiszteletet, a nagyobb iskolások pedig a délelőtti szertartáson is részt vesznek. A Bibliaórára a felnőtt korosztályt várják, de ezenkívül ún. szeretetvendégségeket,  irodalmi esteket és zenés rendezvényeket is tartanak. 

Az evangélikus lelkész jó kapcsolatot ápol a kanonokkal, ami a tétiek  ökumenikus szellemiségét tükrözi, s a közös alkalmakon mindegyik gyülekezet hívei megjelennek. A valamivel több mint kétszáz lakosú Kisbabóton viszont mindenki evangélikus. A lelkésznő hamar megkedvelte a testvéri hangulatú, barátságos embereket. A gyerekekkel hittanórán találkozik, s különböző játékos programokat szervez számukra.

A lelkésznő sajnálja, hogy kevesen járnak a vasárnapi misékre, pedig úgy véli, hogy  a nehézségek áthidalására és a hétköznapok utáni feltöltődésre az egymással és az Istennel való találkozás a legjobb alkalom. A részvételi aktivitást befolyásolják továbbá az aktuális családi események, valamint az, hogy a hét utolsó napja sem igazi ünnep, ezért sokan dolgoznak vasárnap is. Deák Ágota szerint többen úgy érzik, hogy a templomba járás régimódi dolog, és azzal sincsenek tisztában, hogy mit adhat számukra az istentisztelet. Az ingerek sokaságához szokott  fiatalokat már nem elégíti ki a hagyományos módon levezetett szertartás. Számukra talán vonzóbb lenne a tetszésüknek megfelelő, keresztény dicsőítő zenével kiegészített találkozó. Ez a generáció sem zárkózik el teljesen a vallás gyakorlásától, mert a konfirmált lányok és fiúk szívesen beszélgetnek a lelkésszel, aki igyekszik a templomon kívüli alkalmak megteremtésére. Az evangélikus egyház vezetése nem szól bele a helyi szokásokba, ezért a tiszteletesek nincsenek korlátozva. Az idősebbek ragaszkodnak azokhoz a liturgiákhoz, amelyekbe szinte belenőttek, ezért a régi formákat is meg kell tartani, ugyanakkor az ifjúsági és a családi istentiszteletek nem feltétlenül ennyire szabályozottak. Az egyházkerületi programok résztvevői közül sokan visszatérő „vendégek”. Deák Ágota megjegyezte: a felekezeti vezetőknek el kell fogadniuk, hogy mennyire férnek bele az ifjúság életébe, viszont amikor igénylik a segítséget, nekik mindig fogadni kell őket. Szépen szól az orgona a teljesen rendbe hozott templomban, ezért a következőkben inkább gyülekezetépítő programokra összpontosítják anyagi forrásaikat, s mindemellett szeretnék megoldani a több mint harmincéves parókia épületének felújítását is.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek