Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Tavaly közel negyvenmillió forint pályázati pénz érkezett Vásárosfalura

Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere a helyi önkormányzatot érintően csupa pozitív dolgokról tudott beszámolni televíziónknak. Amit 2011-re elterveztek, azt maradéktalanul teljesítették, igaz, a kerékpáros pihenő tetőszerkezete még nem készült el, de az alapjait már lerakták. Az egyik legemlékezetesebb esemény volt az a nyárbúcsúztató fesztivál, amelyen a falu több erdélyi barátja tette le az állampolgársági esküt. A temetői beruházás folytatásaként felszentelték a helyiek és az elszármazottak adományaiból felállított lélekharangot. A községház udvarán álló, régi tejcsarnokból kialakított fogadóhelyiségben meg tudják beszélni aktuális, félben lévő ügyeiket. A szobára és konyhára emlékeztető kialakítással berendezett épület akár arra is alkalmas lehet, hogy kisebb étkezést is lebonyolítsanak. Ügyes kezű iparosok közreműködésével bővítették a község játszóterét, ahol boldogan tölhetik idejüket a gyermekes családok. A falu végén lévő régi szemétgödröt fűmaggal bevetett, hulladékmentes területté alakította át a nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás azáltal, hogy a megnyert pályázatából 10 millió forintot erre a célra fordított. A talajszennyezettség mértékét öt éven át ellenőrzik a szakhatóságok, ezért az önkormányzat később számol ezzel a területtel, ahova pihenőparkot vagy akár kisebb vizes élőhelyet telepítenének. A legnagyobb horderejű beruházást 2011-ben a templomtér és az evangélikus imaház előtti parkoló kialakítása jelentette. Igaz, hogy a 10 millió forintos fejlesztés összegét a Vásárosfalu Jövőjéért Alapítvány nyerte,  de az önkormányzat tartotta a hátát a pénz felhasználásáért – tette hozzá Molnár Sándor, aki reméli, hogy idén is hasonló eredménnyel jár valamelyik helyi alapítvány.

Vásárosfaluban nem hoz nagy változást az új önkormányzati törvény.

A 14-15 millió forintos alapköltségvetéssel gazdálkodó Vásárosfaluban nincsenek intézmények (óvoda, iskola stb.),ezért az erre vonatkozó állami pénzt sem ők kapják meg, hanem a szomszédos Beled. A község annyiban viszont tudja segíteni a helyieket, hogy rendelkezésre bocsátják a falugondnoki buszt. Az új önkormányzati törvény nem hoz jelentős változást Vásárosfalu életében, mert eddig is úgy működtek, hogy kéthetente hétfőn jelent meg náluk az  ügyintéző, és a lakosság további ügyes-bajos dolgait Beleden intézte.
A helyiek kedélyét napjainkban a majdan megépülő 86-os út rekonstrukciója izgatja, amelyet a legutóbbi információk szerint 2015-ig fejeznének be. A várható építkezés miatt a vásárosfalui határ egyötödét megnyirbálják, aminek a földtulajdonosok nem nagyon örülnek. Molnár Sándor szerint lassan hozzá kell szokni ehhez a gondolathoz is, mert a nyilvánosságra került tervek szerint 200-300 méterrel közelebb kerül az út a településhez.

Megkezdték a hitel visszafizetését.

Amikor az önkormányzat közel 6 millió forint pályázati pénzhez jutott, a közel 10 millió forintot igénylő temetői felújításra a különbözetet a falu állta, bizonyos részét pedig hitelből rendezték. A fizetés utáni türelmi idő lejárt, ezért idén megkezdődik a törlesztés. A polgármester mindezek ellenére úgy érzi, van még annyi mozgásterük, hogy belevágjanak egy komolyabb járdafelújítási projektbe. A település életét meghatározó rendezvényeket 2012-ben is megtartják. Ilyen lesz legközelebb a február 4-ére tervezett nosztalgia disznóvágással egybekötött farsangi bál. Napközben a gyerekek szórakoztatják a közönséget, később viszont a felnőtteké a porond. Az esti bálon zenét szolgáltató fellépőt és a vacsoraként feltálalt finom falatokat a polgármester “szponzorálja”. A tapasztalatok szerint pótszékekre lesz szükség a kultúrházi műsorok nézőközönségének elhelyezésére.
Beküldés dátuma: 2012. 01. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play