Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Szélessávú internet a magyar lakásokban

Kara Ákos államtitkár parlamenten kívüli felszólalását – illetve az abban foglalt tartalmakat – stílusosan a távközlés világnapja alkalmából rendezett konferencián ismertette meg a szakmával, valamint a nagyközönséggel. Bejelentésének légenye, hogy 2018-ig minden háztartás számára váljon elérhetővé a másodpercenként 30 megabites sávszélességű internet.

Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár azért Győrben, illetve a Széchenyi István Egyetemen tolmácsolta a Kormány szándékát, mert mint mondta, a rendezvény és az itt megjelentek is méltó módon képviselik a szakmát.
– Az infokommunikáció valóban gyökeresen átalakította világunkat, a vállalkozásokat új lehetőségekhez, új piacokhoz juttatta, az ilyen módon felszabaduló erőforrások pedig újabb fejlesztéseket és új munkahelyek létrejöttét segítik elő. Az infokommunikációs ágazat az elmúlt időszakban és a következőben is egyértelmű pozitív szerepet fog játszani a gazdasági növekedésben, a foglalkoztatottság bővülésében, az életminőség javításában, a vállalkozások versenyképességének növekedésében, valamint az esélyegyenlőség megteremtésében – hangsúlyozta az előadó. Továbbá megemlítette: Magyarországon az iparág a GDP kb. 13-14 százalékát képviseli. Az infokommunikációs szektorban közvetlenül foglalkoztatottak száma kb. 150 ezer főt ér el, így a szektor éves hozzájárulása a központi költségvetéshez mintegy 270 milliárd forint.
A hazai információs és kommunikációs technológiák szakmai felkészültségét számos projekt dicséri, melyek közül az államtitkár kettőt említett meg. A magyar szakemberek felkészültségét bizonyítja a példátlan határidővel, magas technológiai színvonalú és költséghatékonyan megvalósított elektronikus útdíjrendszer, amely tavaly nyáron állt üzembe. Európai mércével is egyedülálló a nemzeti mobil fizetési rendszer is. Az első olyan állami mobil fizetési megoldás, amely alapján hosszútávon több készpénzkímélő megoldás is fejleszthető.

A nemzeti infokommunikációs stratégiát 2014 februárjában fogadta el a kormány. Ez a 2014/2020-as legfontosabb célkitűzéseket tartalmazza, összhangban az Európai Uniói infokommunikációs szakpolitikájával.
– Egyik legfontosabb cél és minden további fejlődés kiindulópontja, és a mai szimpózium kulcstémája, hogy a szolgáltatókkal együttműködve 2018-ig, de legkésőbb 2020-ig minden háztartás számára váljon elérhetővé a másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internetes elérhetőség – jelentette be Kara Ákos. – A jogszabályok megteremtése mellett elkészítettük az újgenerációs szélessávú infrastruktúra térkép adatbázisát. Megoldottuk, illetve a hiányzó pontokon pedig keressük a szükséges forrásokat.

Az infokommunikációs iparág jelenti az egyik nagy esélyt Magyarország számára az elkövetkezendő években.
– Magyarország elnyerte az 1865-ben alapított Nemzetközi Távközlési Egyesület telekommunikációs világtalálkozójának megrendezési jogát, amelyre gőzerővel készülünk. Nagyon színvonalas magyarországi rendezvényt szeretnénk. Az esemény rendkívül nagy jelentőséggel bír, ez a laikusok és a szakmabeliek számára is világos lehet, hiszen óriási érdeklődéssel kísért rendezvényről van szó – mondta az előadó. – A szektor fejlődésére gyakorolt kedvező hatása mellett vállalkozásaink gazdasági jelentősége is kiemelten fontos, mivel az esemény módot adhat arra is, hogy a magyar vállalkozások igen széles nemzetközi fórumon be tudjanak mutatkozni, kapcsolatokat tudjanak kialakítani a világ vezető informatikai, távközlési cégeivel.

A szélessávú internethez kapcsolódóan , illetve a digitális nemzeti fejlesztési programhoz kapcsolódóan nemcsak a nagy sebességű szélessávú internetet céloztuk meg, hanem országosan közel százezer ember számára indítunk képzéseket. Ők azok, akinek szeretnénk segíteni abban, hogy a mai kor modern eszközeit az életük részévé tudják tenni, a digitális készségeket meg tudják szerezni. A kormány fejleszti az elektronikus közszolgáltatásokat és intelligens városi szolgáltatásokat vezet be. Valamennyi iskolában elérhetővé tesszük a szélessávú internet hozzáférést, korszerűsítjük a meglévő kapcsolatokat. Igaz ez Győrre is, a Győr környéki településekre, ami 86 iskolát érint; ezzel jövő év tavaszára fogunk végezni.

Végül Kara Ákos megjegyezte: Jónak tartaná és támogatná a közműadó olyan irányú fejlesztését, illetve felülvizsgálatát, amely a teljesen új hálózatok építése, valamint a meglévő hálózatok jelentős korszerűsítése esetén is legalább 100 megabit/secundum sávszélességűre korszerűsített szakaszokon nem csupán csökkentené, hanem a használatba vételt követő öt évben teljesen megszüntetné a közműadó fizetési kötelezettséget.

Beküldés dátuma: 2015. 05. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés