Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Pásztori polgármesterét ha újból megválasztják, nem enged az eddig elért színvonalból

Roncs Gábor polgármester a gyermeklétszám csökkenésének és az előző kormány helytelen politikájának tulajdonítja, hogy a faluban 2007 óta nem működik az óvoda, így külön kisbusszal és falugondnoki kísérettel utaztatják a csemetéket a tőlük két kilométerre lévő Szilsárkányba. Az iskolások egy része Szilban tanul, míg a többiek Csornára járnak át okosodni. A lakosság a környező nagyobb településeken keresi a kenyerét, és egyre kevesebb azon  családok száma, melyek tisztán a mezőgazdaságból tartják fenn magukat. Hogy néhanapján összejöjjön a falu népe, közösen emlékeznek a nemzeti ünnepekre, ezenkívül évente rendeznek falunapot, az anyák napi köszöntőn pedig olyan szép számban jelennek meg, hogy alig férnek el a kultúrteremben. Mint a legtöbb vidéki településen, itt is működik a nyugdíjasklub és az önkéntes tűzoltóegyesület. A helyiek aktivitása a legtöbb közösségi rendezvényen megmutatkozik: szívesen részt vállalnak a társadalmi munkában, a programok előkészítésében.
Roncs Géza társadalmi megbízatásban látja el faluvezetői teendőit 2006 óta. Pásztori polgármesterének főállása Ausztriában van, ezért a tiszteletdíját sosem vette fel, s ha a község ügyei úgy kívánják, helyben marad intézkedni. A büdzsében maradó tiszteletdíjat  kiegészítik, és valamilyen fejlesztésre fordítják:  Két 50 m2-es szociális lakást alakítottak ki, melyekbe fiatal családok költöztek, valalmint megszépítették a ‘60-as évek végén épült kultúrtermet. Utóbbit az egybekelő pároknak is a rendelkezésére bocsátják az ünnepi alkalomra. Idén nyílászárót cseréltek a leamortizálódott orvosi rendelőben, ahol kicserélték a járólapot, valamint a bútorzatot. Pásztori infrastruktúrája még nem százszázalékos, de  van víz, gáz, telefon, és szerencsére a Molnár Kft.jóvoltából bevezettettük a kábeltévét is - fogalmazott Roncs Gábor, aki szintén él a korszerű szolgáltatással. Polgármesterségének négyéves ciklusa alatt kétszer nyújtottak be pályázatot a szennyvízelvezető rendszerre, de mindegyik alkalommal elutasították forráshiányra való hivatkozással. Emiatt sem álltak neki a járdák és az utak felújításának, mondván, ne dolgozzanak feleslegesen, és egyébként is nagy teher lenne a legalább tízmilliós önrészt igénylő beruházás.
Pásztoriról a Felnőttkorúak Fogyatékos Szociális Otthona jut az embereknek leghamarább eszébe, ahol 18 évnél idősebb szellemi fogyatékosokat gondoznak. A község önkormányzata kiváló kapcsolatot ápol a megyei üzemeltetésű intézménnyel, s amikor csak lehet, kölcsönösen segítik egymás életét.
Roncs Gábort nem érte váratlanul a kérdés: Indul az őszi helyhatósági választásokon? - Igen, megmérettetem magam. Szeretném a munkát folytatni, mert érzek magamban annyi ambíciót és elszántságot, de a célokról még korai lenne nyilatkozni  - hangzott az egyenes válasz. Négy évvel ezelőtti indulásakor hatan jelentkeztek a polgármesteri székért, de egyelőre nincs tudomása arról, hogy lenne kihívója.
Beküldés dátuma: 2010. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play