Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Olaszországban táboroztak a cserkészek

A Csornai Premontrei Apátság mint fő támogató segítette a cserkészeket az idei táborozásban, s nem csak anyagilag járultak hozzá az utazáshoz, hanem maga az ötlet is tőlük származott. Bertalan atya hívta fel a figyelmét a 63. Számú Bessenyei György Cserkészcsapat tagjainak arra a több mint ezer éves épületben működő fiatal apátságra, ahol cserkészparkot is üzemeltetnek. Az útvonal kidolgozásában Eőry Cecília farádi hitoktató működött közre hatékonyan, s fáradságot nem kímélve, egy esztendőn át foglalkozott a témával. A fiatalok nyaralását jelképes összeggel támogatta a farádi és az acsalagi önkormányzat, s néhány vállalkozó és magánszemély is a segítségükre sietett. Tavaly Montenegro volt az úticél, s idén ennél is távolabb merészkedtek: olaszországi helyszíneket kerestek fel.

A közösségi összetartozás erősítése, szélesebb  világlátás és vallásos áhítat megszerzése motiválta a szervezőket.
A tábornak mindig az a célja, hogy összehozza a csapatot. Idén a csornai Premontrei és a „Jézus szíve” templom ministránsait és énekkarosait hívtuk meg a nyaralásra. Szár Gyula Gergely szerint a fiatalok szépen vették az akadályokat, és alkalmazkodtak a tábor rendjéhez. A szent helyek felkeresése a hitükben erősíti meg a diákokat.
Rómában egy teológus hölgy vállalta az idegenvezetést, aki több éve él az örök városban. Mivel minden nehéz feladattal megbirkózott, tanára nagyon elégedett volt azzal a fővárosi lánnyal, aki betöltötte a tolmács szerepét.
Szalai Dániel és Szár Tibor mesélt a több mint ezer kilométeres, és tizennégy óránál is hosszabb utazásról. A csapat Velencénél dugóba került, de azért nagyjából három óránként sikerült megállniuk. A pihenők után folytatták útjukat, míg végül a toscanai Sant’ Antimo apátság mellett letáboroztak. A magyarok mellett olasz cserkészek állították fel sátraikat, ezért egyik este közös tábortüzet raktak.
Szalai Bettina római élményeiről beszélt. Elmondta, hogy szebbnél szebb helyeket látogattak meg, a katedrálisnál pedig Szár Gyula Gergely tartott misét a fiataloknak.
Lukács István Csaba meglepődött, amikor szóltak neki: ő is részt vehet az olaszországi nyaraláson. A csornai fiú elmesélte, hogy a sienai templomon kívül megnézték a pisai ferde tornyot, a dómot és a Csodák terét is.
Rosetonál gyönyörű a tengerpart és az időjárás is nagyon jó volt. Séra Botondnak a firenzei Öreg híd is nagyon tetszett. A fiú egyébként először vett részt a cserkészek táborozásán, s olyan jól érezte magát, hogy bármelyik évben szívesen megismételné.
A cserkészek Rómában azt a termet is megnézhették, ahol a mindenkori pápát megválasztják. Szabó Bence Zoltán és Burus Károly az úti beszámolóhoz hozzátette: a Szentatya áldásával térhettek haza, s a ferencesek és a premontreiek is fogadták őket
Beküldés dátuma: 2013. 08. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play