Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nagy Noémi szavalat közben szinte átszellemül

Nagy Noémi telített, meleg, ugyanakkor érces hangjával gyakran találkozni a különböző iskolai, illetve városi rendezvények alkalmával. A diák valószínű akkor sem esik kétségbe, ha a technika ördöge költözik a vezetékekbe, mert  hangosítás nélkül is messzire száll  magabiztos hangja.
A tanuló első előadói élményét a versekkel szerezte. A balladákkal csak középiskolás korában kezdett el foglalkozni. A 12.-be járó gimnazista kétszer mérette meg magát ugyanazzal a szöveggel, mert az érettségi előtt álló lánynak kevés ideje maradt a felkészülésre. Az Arany János alkotásaira épülő versenyen kötelező és szabadon választott irodalmi anyagot kellett előadnia a résztvevőknek. A felkészítő tanár diákjára bízta a döntést, hisz ő érzi a legjobban, hogy melyik áll közelebb a lelki világához. A Noémi által begyakorolt ballada kevésbé közismert, ezért joggal remélhette, hogy versenytársainak nem erre esik a választása. A költői műfaj hiteles előadásához fontos az előzetes megértés. Az országos szintű versenyre nemcsak itthonról, hanem a határon túlról is jelentkeztek az eredélyi és a felvidéki diákok. Nagy Noémi, a Hunyadi iskola tanulója három évvel ezelőtt bronz fokozatot szerzett a megmérettetésen, idén pedig megnyerte a március elején megrendezésre kerülő színvonalas rangadót. A nyelvészprofesszorokból, költőkből, írókból álló zsűri nagyra értékelte Csornáról érkezett lány produkcióját, ami nem csoda, hisz ha Noémi megszólal, egyszerűen muszáj odafigyelni, s nemcsak azért, mert kellemes a fülnek, hanem mert érzi és érti, amit tolmácsol a szöveggel.
Nagy Noémi emocionálisan készül a mű kiválasztására, mert szerinte csak olyan költőtől szabad a verseket “kölcsön venni”, aki közel áll az előadó lelki világához. Miután a sorokat befogadta, a részleteket is kidolgozza: odafigyel a rövid, illetve hosszú mássalhangzókra, a hangsúlyozásra vagy a régies szólamokra. Továbbá fontos az értelmileg kapcsolódó részek megfelelő összefűzése.
A versenyző diákot a megmérettetés nem leblokkolja, hanem ösztönzi a produkcióra. Látva, hogy társai mennyire izgulnak, őket, és ezáltal magát is megnyugtatja. Noémiben csak akkor tudatosodott a siker, amikor hazaérkezése után megkapta első gratulációját. A tanulónak nagy kihívást jelent Nagy László Anyakép című versének előadása az Ajkán megrendezésre kerülő versenyen, s ezután a következő lépcsőfok az érettségi lesz, melyhez legalább olyan eredményeket kívánunk, mint ahogy eddig teljesített.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés