Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Miniatürizált, de élethű világot szemléltetnek a makettek

A tíz fővel alakult kapuvári csoport sok kupát, s ezzel együtt számos elismerést szerzett az első celldömölki makettversenyen, melyre nagy reményekkel indultak. - Mind az ifjúsági, s mind a felnőtt kategóriában hoztunk el díjakat - tájékoztatott a riportalany. Megtudtuk tőle, hogy Molnár Zoltán gumikerekes harci járművével, valamint Tóth Attila figura alkotásával az első helyen végzett. Második lett az utóbbiként említett fiatalember légcsavaros repülőjével, s a nyilatkozó Kogler Gábor harci jármű dioráma összeállításával. A fiatalabbak közül Práznek Rajmund nevét emelte ki, mert ugyanazt készítette mint ő, csak az ifjúsági kategóriában, de így is harmadik helyezett lett, s kuriózumnak számít a megmérettetés hölgy tagja, aki a televíziónknak nyilatkozó úr felesége: Koglerné Németh Noémi figura jelenetével kategóriáján belül szintén a harmadik helyen végzett. A kapuvári csapat a kiemelt kategória díját is elhozta: Török Tamás a Varsói szerződés tagállamainak légierejét modellezte.
A makettkészítő hangsúlyozta: a versenyen való megjelenés alapos felkészülést és kitartó munkát igényelt, de egyébként a hobbi nagyon érdekes és változatos. Kogler Gábornál - és szerinte legtöbb társánál is - úgy kezdődött a szenvedély, hogy a gyermekkorban kapott műanyag játékokkal próbálkozott, majd felnőtt fejjel továbbfejlesztette tudását. Sok gyakorlás után jutott el arra a szintre, hogy versenyezteti alkotásait. - Fontos a kézügyesség, közülünk nagyon sokan műszaki beállítottságú emberek - jelezte a makettező, aki a hobbi legnagyobb buktatójának nevezte a következőt: a készítő hajlamos arra, hogy elkapkodja munkáját, azért, hogy mielőbb készen lássa alkotását. A tárgyak elbírálásakor fontos szempont - különösen, ha történelmi vonatkozású a modell -, a múltra vonatkozó ismeret, mert a zsűri értékeli a korhű látványt. A maketthez felhasználható elemeket készen is meg lehet vásárolni, de aki nem tud erre áldozni, az a háztartásban előforduló hulladék anyagokat is előveheti, amihez inkább kreativitás kell. A legegyszerűbb, boltban beszerezhető kezdő készlet még olcsónak mondható, de aki profi módon áll a hobbihoz, annak bizony mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia: a kiegészítők, a műgyanták és egyéb rézből készült alkatrészek már többe kerülnek. A kapuvári makettező kezdő kollégáinak azt ajánlja, hogy elégedjenek meg eleinte az egyszerűbb alakzatokkal, s csak némi rutin után álljanak neki az összetettebb kompozícióknak.
Kogler Gábor gyermekkori barátjával addig merészkedett, hogy összehívta az általuk ismert kapuvári makettkészítőket, és közösen megalakították a kapuvári klubot. Egyelőre tízen vannak, s korosztálytól függetlenül, a kisiskolástól a többgyermekes családapákig, valamint az abszolút kezdőktől a tapasztalt, versenyeket megjárt modellezőkig, akik tanácsaikkal segítik az újonnan beindulókat. Nyilvános klubfoglalkozásaikat kéthetente - többnyire szombati napokon 14 óra után - rendezik meg a kapuvári művelődési központ egyik termében. A csapat tagjai ezt az évet az egymásra hangolódásra szánják, és idővel egyre több versenyre neveznének be, hogy a celldömölki szerepléshez hasonló, kiváló eredményekkel öregbíthessék városuk hírnevét.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés