Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Mindennél van még szebb

Bognár Sándor kihívó nélkül vágott neki az őszi helyhatósági választásoknak. Ha csak pár ember szavazott volna rá, akkor is ő nyeri el a polgármesteri széket a számok törvénye szerint. A falu első embere ennek ellenére arra biztatta a helyieket, hogy vegyenek részt minél nagyobb létszámban a választáson, mert jó érzés neki, és képviselőtársainak, ha tudják, hogy mögöttük állnak az emberek.

– A pályázatok szempontjából nehezen indult be a gépezet, de az elmúlt négy évben sok változás történt a településen – mondta Bognár Sándor. Sopronnémeti újraválasztott polgármestere szerint a 2010/2014-es választási ciklus volt eddig a legsikeresebb, mert több mint százmillió forint támogatási összeg érkezett a településre.
Turisztikai fejlesztési célra nyerték azt a közel 30 millió forint pályázati pénzt, melyből pihenőhely épült a Keszeg-ér partján. Főleg a vízi sportok szerelmesei tudják kihasználni a komplexumot, melyhez kenutároló, iroda, melegítőkonyha, és közösségi helyiség tartozik. A kenukat és a kis traktort szintén pályázati pénzből tudták megvásárolni. Utóbbit a közterek rendben tartására használja az önkormányzat. A szabadtéri vízi sportok szezonja idénre befejeződött, de a környék óvodásai és iskolásai kipróbálták már a kenukat. Aki már egyszer megfordult Sopronnémetiben, az nagy valószínűséggel újból visszatér, és viszi a falu jó hírnevét. A település vezetője úgy véli, mindaddig vízre lehet szállni, míg a kisebb források és buzgárok táplálják a Keszeg-ért. Az önkormányzat olyan megállapodást kötött a környezetvédelmi és vízügyi igazgatósággal, mely szerint falu gondozza a Keszeg–ér belterületi szakaszát. Bognár Sándor úgy emlékszik, hogy több mint harminc éve tisztították a medret úszódaruval, de 80-90 cm-es vízmagasságnál már akadálytalanul haladnak rajta a kenuk.
A környékbeli települések különbözőképpen viszonyulnak a sopronnémetiek beruházásához. Nem mindegyik önkormányzat tartotta jó ötletnek, hogy a helyiek és a turisták a Keszeg-éren próbáljanak kenuzni, de Bognár Sándor szerint a kezdőknek ideális ez a környezet, mert ha bele is borulnak a vízbe, nagyobb bajuk nem esik, legfeljebb jót nevetnek az egészen. Nagyobb folyóink ilyen szempontból sokkal veszélyesebbek – tette hozzá a beszélgetőpartner.
– Hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy minél szebb és rendezettebb legyen településünk. A fűnyírást 2013 tavasza óta az önkormányzat vállalja, a virágosítás pedig mindig a feladatok közé tartozott. Amennyiben a háztulajdonosok szeretnék díszíteni portájukat, ingyen kapják a virágokat – hangzott az interjúban. Sopronnémetiben nemrégiben új buszöblöt építettek, ami nemcsak tetszetős, de kényelmesebb utazást biztosít az ingázóknak. A Hunyadi utca déli oldalát két évvel ezelőtt tették rendbe, idén pedig elkészült az északi oldali járda térkövezése. Az elmúlt ciklusban ugyancsak térkővel látták el a temetőbe vezető útszakaszt, az emlékparkban pedig padokkal szegélyezett sétálóutat alakítottak ki.
Nem pályázati forrásból, de sikerült a polgármesteri hivatal, a kultúrház és a közösségi helyiség tetőzetét rendbe hozatni. Amióta szociális tűzifára lehet pályázni, Sopronnémeti nem hagyja ki a lehetőséget. Első évben rekordot döntöttek, hiszen 400 erdei köbméter tűzifa érkezett az alig 300 lelkes településre, ezért a lakosság fele 5-6 köbméter fát vihetett haza. Azóta nem kaptak ekkora mennyiséget, de mindig pályáznak a fűtőanyagra.
Mindennél van még szebb – vallja Sopronnémeti polgármestere. A szemet gyönyörködtető falukép tovább fokozható. Az élhetőbb település kategóriájába sok minden beletartozik, ezért a tervekből sosem fogynak ki. Ha elkészül a falutól 250 méterre haladó M86-os, olyan pihenőhelyet szeretnének építeni, ahol a rábaköziek saját termesztésű gyümölcseiket és feldolgozott termékeiket fogják majd árusítani. Bognár Sándor szerint ez az egyetlen ilyen jellegű pihenőhely lesz a Mosonmagyaróvár és Szombathely közötti szakaszon.
Sopronnémetiben rábaközi skanzenről álmodnak, ahol akár szálláshelyek is épülhetnek. A polgármesternek vesszőparipája a turisztikai célú fejlesztés, ezért már megkezdték a tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel, továbbá várják azon helyiek jelentkezését, akik szintén fantáziát látnak az ágazatban.

Beküldés dátuma: 2014. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play