Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Megyei ünnepség Bősárkányban

Ökumenikus igeliturgiával kezdődött a megyei önkormányzat augusztus 20-i ünnepsége a  bősárkányi Szentháromság plébániatemplomban. A misén közreműködött Maráz Sándor bősárkányi plébános, Várszegi Asztrik bencés szerzetes, pannonhalmi főapát, Steinbach József református püspök, Kiss Miklós evangélikus esperes és Marics István, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet lelki igazgatója. A csornai születésű, Bősárkányban keresztelkedett atya szerint a hely jellegéből fakad és nem az emberek jelleméből, hogy még ma sem vagyunk képesek eldönteni, hova tartozunk. Úgy tűnik, Diocletianus császár kora óta probléma a Pannóniai tartomány hovatartozása, hisz ekkor jelent meg az első történelmi utalás arra vonatkozóan, hogy kérdéses területi integritásunk, hisz a Róbai Birodalom felosztását követően rövid ideig a birodalom keleti feléhez tartoztunk, majd átkerültünk a nyugati közigazgatáshoz. Ady Endre lényegrelátóan írta le hazánkat kompországnak, mely a partok közt tévelyeg. A sokszínű kultúra és ideológia nemcsak áldás, hanem átok is ránk nézve, amire számtalan példát találhatunk történelmünkben. Szent István éleslátása, politikai zsenialitása kellett megmaradásunkhoz – tette hozzá a felszólaló. Első magyar királyunk egyszerre tudott szigorú és engedékeny lenni, aki nem úgy választott magának hivatást, hanem felismerte és elfogadta küldetését, amelyhez hű maradt egészen haláláig.
A felemelő gondolatok után dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke átadta a kitüntetéseket. Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Címet kapott dr. Pantali Zoltán  nyugalmazott börtönparancsnok, Gróf Széchényi Ferenc-díjban részesült dr. Kurunczi Károly jánossomorjai polgármester. Maráz Sándor rábaközi főesperes megkapta a Péterfy Sándor-díjat, dr. Vehrer Adél egyetemi docens pedig Dr. Kovács Pál-díjban részesült. Borbély János költő átvehette a Kormos István-díjat, Axnix Imrét, a Kapuvári Lóbarátok Körének titkárát a Bauer Rudolf-díjra találták érdemesnek. Szintén elismerték az egészségügyi és szociális terület munkatársait: dr. Lajtay György nyugállományú rendőrorvos Dr. Petz Aladár-díjat kapott, Marek Jánosnénak pedig a Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat ítélték oda. Horváth Imrénét, a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság igazgatóját Dr. Csizmadia Andor-díjjal tüntették ki, Szalay Antal, a Provertha Zrt. tulajdonosa pedig megkapta a Meller Ignác-díjat.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play