Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megyei értékmentés téti alkotásokkal

Bánfi Lajos szerint nem az a legfontosabb, hogy ki milyen rang, cím vagy beosztás birtokosa, mert vannak ennél sokkal lényegesebb dolgok az életben. Például miként tudunk helytállni és kimagasló eredményeket felmutatni a mai viszonyok mellett, akár szerény körülmények között is. A téti intarziaművész és babakészítő megmutatta, hogy mire képes puszta két kezével.

 Az értéktárak szempontjából a téti járás rosszabb adottságokkal rendelkezik, mint a megye többi közigazgatási egysége.

– Nincs gazdaságunk, iparunk, ezért talán kitörési lehetőségünk is korlátozott, de annál fontosabb, hogy ilyen nívós rendezvénynek adhatunk otthont – fogalmazott Bánfi Lajos a megyei önkormányzat és a megyei értéktár bizottság szakmai rendezvényén. Tét polgármestere fontosnak tartja az olyan művészi, tudományos, kulturális területen szerzett vívmányokat, amelyek csak erre a kistérségre jellemzőek.

 Olaj Pálné babáival érkezett a Téti Járás értékeit bemutató rendezvényre. Kollekciójának természetesen csak egy részét tudta magával hozni, hiszen gazdag gyűjteménye nagyobb teret igényelne.

– Országos érték a kalocsai vagy a matyó hímzés, akkor miért nem számít annak a magyaros viseleteken évszázadokon keresztül látható úri hímzés? – tette fel a kérdést Olaj Pálné, aki annak viszont örül, hogy a divat világa lassan kezdi felfedezni a hajdan volt polgári irányzatot is. A nép féltve őrizte mintakincsét, a tehetősebb körülmények között élt emberek pedig nem fektettek rá ekkora hangsúlyt, ezért hagyták elveszni. A téti babák egyediségét épp az adja, hogy a rajtuk látható viselet a korabeli úri világot idézi a mostani emberek számára.

– Itt vagyok, bemutatom amit tudok, elmondom azt is, ami gondolom, hogy érdekli az embereket, aztán majd meglátjuk – fogalmazott Olaj Pálné, aki a helyi értéktárba való bekerülés miatt hozta el babáit. A babakészítő kíváncsian várja, hogy a helyi értéktár bizottság tagjai méltónak találják-e tárgyait. A televíziónknak nyilatkozó hölgy elmondta, hogy a győri babaklub tagjaival azt tervezik, hogy díszmagyarba öltöztetnék a babákat. A végeredmény ősszel lesz látható a fővárosi babakiállításon.

 A tévénézőknek korábban bemutatkozó Kránitzné Rikker Ildikó továbbra is Téten folytatja tevékenységét. Az intarziaművész a fiatalabb korosztályra fókuszálva műhelyében átadja tudását a diákoknak. Az egyre inkább kuriózumnak számító faberakásos módszert nagyon kevesen alkalmazzák hazánkban, ezért a kihalás szélén álló szakma képviselője mindent megtesz a technológia megőrzéséért. Abban bízik, ha a készítését többen ismerik, talán nagyobb lesz rá az igény is.

– Nagyon sok munkát és energiát igényel, hogy az intarzia az emberek tudatába bekerüljön. Létezik ez mesterség, és itt van a műhely, amely nyitott kapukkal vár mindenkit – hangsúlyozta Kránitzné Rikker Ildikó.  

Beküldés dátuma: 2015. 03. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play