Az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodnának a kapuvári húsgyár újraindításáért dolgozó helyiek, ezért minden segítő szándéknak örülnek. Mi az oka, hogy mégsem tartják megvalósíthatónak a szociális szövetkezeti formában történő üzemeltetést? Televíziós felvételünkből minden kiderül.
Bocskay József televízió stúdiónkban nemrég a szociális szövetkezeti forma általa vélt előnyeiről beszélt, melyeket szerinte a kapuvári húsgyár újraindítására is fel lehetne használni. A válságmenedzser Kapuváron a gazdáknak is kifejtette a témával kapcsolatos észrevételeit, amely viszont több szempontból is aggályos.
Pászli Tibor évtizedeket töltött a kapuvári húsgyárban, ezért megalapozott véleményt formált a Jobbik által térségünkbe invitált szakértő javaslatáról. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja azt nem állítja, hogy a tanácsadó által felvázolt válságmenedzselési javaslat teljesen haszontalan, mert annak számos pontja jóval korábban megfogalmazódott a kapuváriak fejében.
A szakszervezeti vezető nem tudja elképzelni, hogy miként lehetne működtetni a Kapuváron bevált, jóideig piacképes technológiát a sok apró szövetkezet révén.
Pászli Tibor újból hangsúlyozta: Ha csak ötlet szintjén hallanak olyan megoldásról, melyből kézzel fogható eredmény születik, már akkor is szívesen megfontolják, de szerinte az indítványt a többi gazda sem tartja kivitelezhetőnek. A húsgyártás nagy higiéniát és odafigyelést igénylő folyamatát komoly európai uniós előírások szabályozzák, ezért elképzelni sem tudják, hogy milyen logisztika biztosítaná a készáru nemzetközi piacra jutását úgy, hogy a részfeladatokat külön-külön szövetkezetekre bíznák. Pászli Tibor azt is elfogadható érvnek tartja, hogy a cég esetleges újraélesztésekor nem lehetne mindjárt csúcsra járatni a termékgyártást, de a gyár mérete további problémákat vet fel, hiszen nem négy-öt vágóállat feldolgozására tervezték a kapacitását. Amikor rendben mentek a dolgok, a hús zrt.-nél naponta átlagosan 1200, de olyan is előfordult, hogy 1800 disznót dolgoztak fel. Ez a mennyiség kedvezett a fajlagos energiaköltség szinten tartásának is. A termék piacon való megjelenésének alapfeltétele a zárt rendszerű feldolgozás, tehát a „szántóföldtől az asztalig” egyfajta kötött rendben halad az áru, s ebben a folyamatban előfeltétel a különálló egységek közötti megfelelő kommunikáció.
Változnak az idők, és változnak a történetek, ezért előfordul, hogy a húsipari szférában több évtizedett eltöltött szakemberek is meglepődnek.
A kapuváriak igyekeznek folyamatos képet kapni a húsipar hazai és nemzetközi helyzetéről. Nemrég Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke tartott az aktuális trendek alakulásáról kimerítő tájékoztatót a rábaközieknek. A Csányi Sándor vezette Pick-csoport beruházása a kapuváriak értelmezése szerint a következő lenne: Tömeges alapanyag-ellátás mellett stabil sertéstenyésztést terveznek, a vágást viszont hazánkban csak két helyen végeznék el. A félsertés és a darabolt húsáru hagyományos feldolgozásával és elszállításával ellenben sokan foglalkozhatnának. Ha a kapuváriak megfelelő befektetőt találnának, újra indulhatna a ma is jól csengő nevű helyi termékek gyártása – mondta Pászli Tibor. Hozzátette: Mivel hazánkban a politika teremti meg a gazdaságot, szent meggyőződése, hogy Kapuvárnak múltjával és jelenével egyaránt helye van a magyar húsfeldogozásban. Utóbbi hibáját nem az okozta, hogy a hentesek lassúak, hanem az elmúlt tizenöt évben elmaradtak a beruházások.
A szakszervezeti alelnök szerint régen vége annak a világnak, amikor csak a humán erőforráson múlt az előrelépés, mert a gépészet felfuttatása nélkül nem lehet hatékonyságot várni.
A fejlesztés további záloga a logisztika újraszervezése, tehát ezen a ponton még egyet is értenének Bocskay Józseffel, aki szintén megszüntetné a szállítási folyamatban lévő felesleges köröket, de a kapuvárik úgy gondolják, hogy megfelelő tőke nélkül, csupán szövetkezeti szerveződéssel nem lehet elindítani a termelést.
A magyar gabonával táplált élőállat helyben történő feldolgozása lenne az ideális. Aki így gondolkodik, annak van helye a piacon, ezért a kapuváriak nem nyugodnak bele a mostani helyzetbe.
Pászli Tibor, mint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének egyik korelnöke továbbra is részt vesz a nemzetközi egyeztetéseken, és keresi a lehetőséget a szélnek eresztett négyszáz dolgozó munkahelyének megteremtésére.
– A letisztított félsertés feldolgozását mi is gyönyörűen el tudnánk végezni, és visszatérnének a piacképes kapuvári termékek – fogalmazott a húsipari szakember, aki főleg azt sajnálja, hogy a magyar áru kiszorult az üzletek polcairól, mert helyette német, lengyel és dán termékeket látni.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.
Beled utcáit járva több épület, közterületi alkotás is magán viseli Tatai Lajos kezemunkájának nyomát.
Csorna óvodásai gördülékeny, zavartalan nyári időszakon vannak túl, mely a gyerekek életkori sajátosságaiknak, igényeinek megfelelő szabadidős programokkal telt el.
A Kapuvár Térségi Általános Iskolában 700 tanuló kezdte meg a 2025/2026-os tanévet. Idén ősszel is három első osztályt indítottak: egyet Gartán, kettőt pedig a Széchenyiben, és vidéken is szép számmal vannak elsős tanulók.
A padozattól a mennyezetig minden megújult a csornai Széchenyi István Általános Iskola ebédlőjében, mely évtizedek óta a gyermekétkeztetés egyik legfontosabb bástyája a városban.
Mindenkinek megvan a saját stílusa és mintavilága: Fábiánné Domán Hermina az absztrakt geometriát választotta, melyből olyan egyedül-álló alkotások születtek, mint a háromdimenziós papírcsíkok.