Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Lezárult és ősszel folytatódó beruházások Kapuváron

A kapuvári polgármesteri hivatal tetőzetén elhelyezett napelemek működése révén kb. harminc százalékos energiamegtakarításra számítanak a szakemberek. A zavartalan tanévkezdéshez szükséges felújítások megtörténtek a városban, továbbá rendben zajlanak az utak, járdák korszerűsítései.

A több hetes nyári forróság sem akadályozhatta meg a Kapuváron megkezdett fejlesztések folytatását. Néhány hete felkerültek a városháza tetejére azok a pályázati forrásból beszerzett napelemek, amelyek az áramszolgáltatásba fognak besegíteni. – Jelentős megtakarítást várok ettől a rendszertől – fogalmazott Hámori György. Nem akartak nagy sajtóvisszhangot az ügynek addig, amíg be nem igazolódott: a nyeregtetőn elhelyezett napelemek illeszkednek a környezethez, tehát nem zavarják a városképet.
Kapuvár óvodáinak pályázati pénzből történő felújítása rendben lezajlott, de az önkormányzat a városképileg és funkcionálisan sokat jelentő munkálatokat is bevállalta. A lakótelepi és a gartai óvodában befejeződtek a belső festések, utóbbi intézmény omladozó kerítését szintén rendbe hozták. Az óvoda körüli járdát ugyancsak szép állapotba hozták. Az augusztus 20-ai Gartai Napokra szervezett felvonulás már erről a helyről indult. Várják a Széchenyi iskolára beadott pályázat pozitív elbírálását, s amennyiben sikerül, ősszel nagyobb volumenű felújítás kezdődhet, mely azonban nem fogja zavarni az oktatást – ígérte a polgármester.
Belügyminisztériumi pályázaton 20 millió forintot nyertek a tornacsarnok felújítására. A munkálatok önrésszel együtt 26 millió forintba kerülnek. A 2016 tavaszára tervezett beruházás magában foglalja a tető szigetelését, komplett nyílászárócserét, a csarnoképület belső festését és az aljzatcserét. A pályázati pénzzel jövő év végéig kell elszámolni, ezért idén már nem akarnak belekapni a munkába. A közeljövőben szeretnék megoldani a külső vakolat felújítását is. Régi álma a kapuváriaknak egy nagy sportcentrum építése, amit jó lenne az országos tanuszoda programmal összekapcsolni – jegyezte meg Hámori György.
Továbbra is kiválóan működik a lakosság bevonásával szervezett járdaépítési program. Nemrég elkészült a Vörösmarty utca második üteme, melynek keretében befejeződött az útburkolat felújítása és a csapadékvíz-elvezetés. Az út melletti járda egy része újult meg, ezért ez is folytatásra vár. Mindenképpen az ősz feladata lesz Öntésmajorban a Béke térről induló aszfaltos út felújítása, valamint a keleti sor kavicsos oldalának korszerűsítése a csapadékvíz-elvezetéssel együtt.
Az önkormányzat azért támogatta az egyházközséget a Szent Anna-templom tetőzetének felújításában, mert el akarták kerülni, hogy az impozáns épületben esetleg még nagyobb károk keletkezzenek. Folyamatban van a kápolna felújítása; legutóbb a szigetelési munkákkal voltak félbe, ami után a járólapok cseréje következik, s jövőre is folytatódik a beruházás.
Radó Tamás plébános javaslatára idén változtattak az augusztus 20-i megemlékezés forgatókönyvén: Előrehozták a szentmisét és az új kenyér megáldását, s csak utána vonultak a Szent István-szoborhoz. Áldozó István nagyon tartalmas beszédet mondott az ünnep alkalmával. Ezen időszakra eső másik fontos program a Gartai Nap, melynek szervezését ismét a Gartáért Alapítvány vállalta. Tavaly az Attila-kor köré csoportosították a programelemeket, idén pedig Kapuvári katonai hagyományait elevenítették fel. Ünnepélyes keretek közt került sor a Gartai Muskétások zászlószentelésére és eskütételére. A hadijátékok rengeteg látogatót vonzottak. Dr. Pintér Gábor és csapata megtették az első lépést egy jövőbeni nagyobb kapuvári rendezvény megszervezésére. Az önkormányzat a város egyéb ünnepein is számít a muskétások reprezentatív megjelenésére. Kapuvár nagy hangsúlyt helyez a hagyományőrzésre, melynek köre a muskétások megjelenésével még tovább bővült. A hanyi íjászok a város valamikori gyepűt védő szerepét elevenítik fel, és ezzel kapcsolatban honfoglalás kori falu kiépítését tervezik. Az Esterházy Bandérium lovasai és a legújabban alakult muskétások mind-mind más történelmi korszakot elevenítenek fel.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek