Egyre több szakmára jellemző az automatizálás, de sok esetben még mindig szükség van a kézügyességre, hiszen a sertés bontását sem mindig érdemes teljes egészében a gépekkel végeztetni, illetve a péknek kell a kalácsot megfonni.
A Berg Gusztáv Szakiskola két diákja kimagasló eredményt ért el a saját szakmacsoportjában rendezett országos versenyen. A tanulók teljes egészében mentesültek a szakmunkás vizsga alól.
Horváth Tamás a Balassagyarmaton rendezett élelmiszeripari-versenyen a nyolcadik helyen végzett. A pék tanulóval szemben támasztott követelmény, hogy el tudja dönteni a felhasználásra szánt nyersanyagok minőségét, valamint a szükséges mennyiségét. A tészta készítése történhet dagasztással vagy más módszerrel. Az érett alapanyagot feldarabolás után szokás formázni. A kelesztést és a sütést ugyancsak be kell fejezniük, de ezzel még nincs vége a versenynek, mert a saját vagy egy másik versenyző késztermékét még minősíteni kell. A szakoktató szerint a pékségek egy része tőkeszegény vállalkozást jelent, ezért a hagyományos kemencék működtetéséhez szükség van a munkaerőre.
Giczi Péter a húsipari termékgyártók között mérette meg magát. Az iskola tanulója a Szegeden rendezett országos versenyen a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, ezenkívül egyéb különdíjakat is kapott. Horváth Tamás tanár szerint ezen a versenyen nagyon erős volt a mezőny. Az írásbelin feltett kérdések nem különböztek a többi élelmiszer-ipari ágazatban megszokott feladványoktól. A szakmai számítási feladatok a Berg Gusztávba járó tanulóknak általában nem okoznak túl nagy nehézséget. A szóbeli rész négy modulból állt, melyen a versenyző azt is bizonyította, hogy tisztában van a sertés csontozatával, a téliszalámi gyártásával, s mindemellett számot adott a gazdálkodási ismeretekről. A gyakorlati feladatok között szerepelt a félsertés darabolása és minősítése. A kapuvári iskolából érkezett diáknak az előre megadott tizenkétféle termék közül a parasztkolbász előállítása jutott. Péternek pontosan kellett ismernie a nyersanyag keverési arányát és a helyes töltési módszert. Utóbbival az induló huszonnégy versenyző közül különdíjat is kapott. Az általában hat-hét napot igénybe vevő füstölést nyilván ennyi idő alatt nem lehet reprodukálni, ezért e fázisról feladatlap formájában adtak számot a fiatalok.
Horváth Tamás szakoktató végül elmondta: A különböző szakmacsoportokban az alapismeretek azonosak, vagyis jó számolási készség, kézügyesség és egyéb gyakorlati érzék szükséges a sikerhez.
– Arra törekszünk, hogy az iskolából kikerülő fiatalok megtalálják a szakmájuknak megfelelő munkahelyet – közölte a tanár.
© MOLNÁR TV. KFT.
Beküldés dátuma: 2014. 05. 13.
Márton-napi vigasság a beledi tornacsarnokban
Idén is lelkesen készültek a szervezők a Márton-napi sokadalomra, amelyet a szokásos helyszínen, a beledi tornacsarnokban tartottak meg.
Márton-napi vigasság a beledi tornacsarnokban
Idén is lelkesen készültek a szervezők a Márton-napi sokadalomra, amelyet a szokásos helyszínen, a beledi tornacsarnokban tartottak meg.
Kapuvár új jegyzője szakmailag felkészülten néz szembe a rá váró feladatokkal
A jegyzőnek szinte mindenhez értenie kell – foglalta össze tömören Pintér Róbert, hogy miből áll a munkája.
Kapuvár aljegyzője magas szintű szakmai felkészültséggel látja el feladatait
A polgármesteri hivatal vezetője a jegyző, de milyen feladatai vannak az aljegyzőnek? Dr. Cserpes Gyöngyi elsődleges célja a jegyző, valamint a polgármesteri hivatal köztisztviselőinek munkájának támogatása.
A fáról szinte azonnal a vásárlók kosaraiba kerül az alma
Közel tíz éve indult a Fidesz–KDNP helyi szervezete, valamint a Hanság–Fertőmenti Szövetkezet kezdeményezése: tél közeledtével a piaci árnál jóval kedvezőbb áron kínálják a magyarok közkedvelt gyümölcsét, az almát.
A Beledi Ezüsfenyő Nyugdíjas Egyesület társadalmi munkája
Az emberek az otthoni munka mellett is vegyék észre, ha tehetnek valamit a környezetért, mert annál élhetőbb egy település, minél jobban odafigyelnek a lakóhelyükre.