Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hogy lelkileg bírja, testileg is rendben kell lenni az embernek

Nem is olyan egyszerű összegyűjteni mindazt, amivel interjúalanyunk foglalkozik. Talán mindent megelőzve, a felsorolás elejére kívánkozik, hogy az édesapa feleségével a hatodik gyermeküket várja. Azonkívül, hogy egy győri kft.-t igazgat, elnökségi tagja a látássérültek sportolását segítő, valamint a helyi polgárőr egyesületnek, de részt vesz a Magyar Évezredek Baráti Társaság művészettörténeti előadásainak szervezésében, valamint szabadidejében aktívan sportol, s nem mellesleg imádja a könyveket. Pallang Attila nem várt a hívó szóra, hanem egyenesen kötelességének tekintette, hogyha bekerül egy közösségbe, akkor pozitív módon vegyen részt annak tevékenységében. Mikor családjával Ikrénybe költözött, rögtön felajánlotta a segítségét és részt vállalt a munkából. Csatlakozott a helyi polgárőrökhöz, ezért öthetente rákerül  az éjszakai járőrportya. A 2010-es választások óta már nem csupán kívülről, hanem a képviselő-testület tagjaként teszi a dolgát a községben. A korábbi üléseken mint megfigyelő vett részt, és gyűjtötte a tapasztalatokat, amelyet Pallang Attila így emleget: folyvást jegyzetelő embert láthattak a háttérben.
Az alpolgármester az alapozással kezdte, mert vallja, hogy gyenge lábakon álló közösséggel nem lehet eredményeket elérni. Saját példájából tanulva elhatározta, hogy mindig meghallgatja az önként jelentkezők javaslatait, ezenkívül  mozgósítani fogja azokat, akik elég karakánságot mutatnak a köz ügyei iránt. Pallang Attila szó szerint értelmezi a képviselői tisztséget, mert szerinte a testület tagjainak nem klubszerű, zárt csoportként kellene működnie, hanem az őket megbízó állampolgárokkal együttműködve, felelősen dolgozni a településért. A hatfőnyi képviselő-testület és a polgármester mellé különböző szakmák és társadalmi rétegek ügyvivőiből verbuválódott, ún.tanácsadó testületet hoznak létre,  valamint utcaképviseleti csoportokat is alkotnának Ikrényben. Pallang Attila mindig a nagyobb dolgoktól indult a kisebbek felé, és a kört szűkítve határozta meg napi feladatait. A testület első lépésként megalkotja a község generációt átfogó, hosszú távú fejlesztési tervét. A riportalanyunk által felvázolt konkrét  feladatok egybecsengenek Németh Tamás polgármester korábbi nyilatkozatával, melyben szintén elhangzott, hogy szeretnék még jobban kamatoztatni a település kedvező földrajzi elhelyezkedését, valamint szívesen látnának több vállalkozót az ipari parkban.
Visszatérve a szűkebb közösséghez, a családhoz, Pallang Attilát erről is faggattuk, és elég meglepő dolgokat mondott: - Hadd említsek meg egy szót, amely mindig a fejünkben járt, amikor a feleségemmel erről beszéltünk, ez az önzés. Nálunk ilyen nem létezik, de nemcsak a családról van szó, hanem tágabb közösségről, akár faluról és nemzetről. Nem hiszek másban, csak abban, hogy a jó családi körülményeket biztosító háttér, a jól felnevelt gyermek, az adózó állampolgár fogja megváltoztatni a jövőnket. Elfogadom a segítséget felülről, de ha látom, hogy nem működik, akkor teszek alulról, tehát szervezek, és leginkább a családi hátteret teremtem meg. Az alpolgármester azért beismerte, hogy elmélkedése elég egyedi, sőt maga is megszállottnak nevezte, de szerinte, ha erről bárkivel alaposabban elbeszélget, a végén úgyis meggyőzi a saját igazáról, ami szerint “nem szabadna másként gondolkodni, tudva azt, hogy nem vagyunk egyforma lehetőségekkel megáldva, akár anyagilag is”. Ikrény második embere több mint tíz éve gyakorolja azt a módszert, amelyet mástól vett át, csak magára vonatkoztatva továbbfejlesztett. Ezt olyasféle rendszernek kell elképzelni, amellyel hatékonyabban szervezi az életét és  úgymond  fontossági sorrendet állít fel. Pallang Attila egyik legfőbb időrabló tényezőnek nevezte a televízió országos híradásait, amelyek nem a kistelepülésekről szólnak, ezért két éve úgy döntött a családi kupaktanács, hogy a tévékészüléket inkább nekiadják az óvodának, az otthon elvégzendő feladatokat pedig heti, havi, valamint  éves bontásban rendszerezik, és mindig a legfontosabbat próbálják megoldani. A családfő úgy véli, az ő életmódjuk nem a végletekről szól, hiszen négy számítógép is működik lakásukban, tehát nem zárkóznak el a külvilágtól. Hogy megóvja gyermekeit a világhálón át érkező veszélyektől, a “szelíd korlátozás”módszerét alkalmazza, amit a kicsik is elfogadnak. Feleségével már abban is megállapodtak, hogy a hamarosan születendő legkisebb családtag az ikrényi általános iskolában fog tanulni, mondván, ennyivel tartoznak a településnek, hogy a megfelelő színvonalon működő helyi oktatási intézményt választják. Utóbbi röplabdacsapatát még a nagyobb és híresebb győri iskolák is megirigyelhetnék. Pallang Attila szerint ráadásul a kisiskolák roppant biztonságosak, mert kerékpárral is meg lehet közelíteni, a kicsi osztálylétszám és a tanárok közvetlen gondoskodása pedig mindennél többet ér.
Televíziónkban szereplő ikrényi úr őszintén elmondta, amit magáról gondol: átlagtól eltérő lelki és fizikai erővel rendelkezik, kitartó, eltökélt, előrelátó, mert csak ebben látja a jövőt. Beküldés dátuma: 2011. 01. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play