Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Fokozott óvatosságra van szükség az ismeretlenekkel szemben

Az egyenruhások a következő jelentős tömegeket vonzó rendezvényeket biztosították a településen és környékén: a parlamenti és az önkormányzati választásokat, a városi ünnepségeket, a lovas- és gazdanapokat, a Hany Istók-, valamint a beledi pünkösdi fesztivált, a falvak búcsúi összejöveteleit, valamint a nemzetközi szintűvé vált tereprali bajnokság fordulóját. A rendőrök fokozottan ellenőrizték a 85-ös és a 86 főközlekedési útvonalakat, a turisztikailag kiemelt időszakban pedig nagyobb figyelmet kaptak a közterületek. A tavalyi évben  a kapuváriak ismét feladatul kapták a tulajdon elleni szabálysértésekre vonatkozó eljárások lefolytatását.
Kiss Zoltán rendőrkapitány az országos és a megyei rendvédelmi szervekkel összhangban végrehajtott célkitűzések közül csak néhány fontosabbat emelt ki: Ilyen a közlekedési morál javítása, valamint az állampolgárok biztonságérzetének erősítése a bűnügyi helyzet szempontjából. A mindennapi rutinfeladatok mellett a rendőrök számtalan országos, megyei és helyi kezdeményezésű fokozott ellenőrzésen vettek részt közrendvédelmi, határrendészeti, valamint közlekedési és bűnügyi vonalon - jelezte Kiss Zoltán rendőrkapitány, aki a kapuvári állományról is beszámolt: jelenleg hatvanhat állandó státuszú munkatárs dolgozik a kapitányságon.
A televíziónknak adott beszámolóban néhány bűnügyi mutató is elhangzott: Jelentősen, 18,4 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, amely 69-cel kevesebbet jelent, mint 2009-ben. Ezen belül a személy elleni bűncselekmények száma is csökkent, méghozzá 21 százalékkal, a közlekedés elleni pedig 10 százalékkal. 2010-ben a közrend elleni bűncselekmény 19,3 százalékkal, a vagyon elleni még ennél is jelentősebben, 24 százalékkal lett kevesebb az előző évinél. Ellenben nőtt a lakosság biztonságérzetét talán kevésbé befolyásoló házasság, család és ifjúság, valamint nemi erkölcs elleni bűncselekmények előfordulása. Az emberek közhangulatát sokkal nagyobb mértékben meghatározza a lopás, betöréses lopás, a lakásbetörés, a rablás, valamint a testi sértés, de ezek szerencsére 11,9 százalékkal csökkentek 2010-ben.  Örvendetes hír, hogy 19 százalékkal csökkent a bűntettek, valamint 20 százalékkal a vétségek száma.
Külön fejezetet érdemel a vagyon elleni bűncselekmények értékelése, mivel a kapuvári rendőrkapitányság minden lehetséges fórumon és médiafelületen tájékoztatta a lakosságot ezen bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Kilenc trükkös és egy klasszikus besurranásos eset vált ismertté a térségben - tudtuk meg Kiss Zoltántól. Hozzátette: az ilyen jellegű eseményeket főleg az idősebbek sérelmére követik el, kihasználva a hiszékenységüket. A rendőrkapitány a következő megállapítást tette: még tovább kívánják fokozni az ilyen célú propaganda- tevékenységet, mert nagyon nehéz felvenni a harcot a plusz pénz ígéretével kecsegtető bűnelkövetők ellen. Kiss Zoltán fokozott óvatosságra intette a jóhiszemű lakosságot. Tavaly nyolc alkalommal vontak eljárás alá kábítószerrel visszaélő személyt. A témához tartozik, hogy míg korábban a közrendvédelmi és bűnügyi ellenőrzések során derült fény az ilyen esetekre, addig napjainkban az ún.bűnügyi operatív módszerekkel derítik fel ezen bűncselekményeket. A titkos információgyűjtő eszközök sokkal hatékonyabbak, mint az igazoltatáskor végrehajtott gépjármű-átvizsgálás. A vizsgált időszakban két eset borzolta különösen a kedélyeket: az egyik, a felfegyverkezett beledi benzinkúti rablás, a másik pedig emberölés kísérlete volt. A kapuvári rendőrkapitányságon regisztrált bűncselekményeket főleg a 25 és 50 év közötti magyar férfi állampolgárok hajtják végre.
További érdekes adat, hogy 2010-ben 10950 alkalommal szondázták meg a közlekedőket, amely 36 százalékkal magasabb az előző évinél. A szigorú ellenőrzés, valamint büntetési tétel meghozta az eredményét, mert kevesebb ittas vezető akadt fenn a rostán.
- Még egy számadatot, ha megengednek: 2010-ben fokoztuk illetékességi területünkön a rendőri jelenlétet, amit mi sem igazol jobban, hogy 512 közbiztonsági, közlekedés- és határrendészeti, valamint bűnügyi fokozott ellenőrzést hajtottunk végre - mutatott rá Kiss Zoltán.  A kapuvári rendőrkapitányság 72,05 százalékos nyomozási eredményessége országos szinten a negyedik helyre elég.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés