Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Épületfelújítás és stabil képzési kínálat szerepel a Csukás-iskola igazgatójának tervei közt

Közel négyszáz diák kezdte meg a tanévet a csornai Csukás tizenöt osztályában. – Szeretnénk a hagyományos mezőgazdasági képzéseket folytatni, a technikus szakon mezőgazdasági gépésztechnikust, a szakiskolain pedig gépész, dísznövénykertész és lótenyésztő szakmákban szeretnénk beiskolázni a tanulókat – magyarázta a lehetséges irányokat az intézmény vezetője. Az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a nyelvi előkészítő osztályra épülő gazdasági informatikus, valamint marketing- és reklámügyintéző képzéseket.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy stabil az érdeklődés a mezőgazdasági gépésztechnikus-oktatás iránt. A szakiskolai vonulat már kicsit bizonytalanabb, de még ez is jónak mondható, hiszen 26 - 30 fős osztályokkal számolnak. Túlzottan nem lepődtek meg a nyelvi előkészítő osztály stagnálása, illetve elmaradása miatt, hiszen már a korábbi években látszott ez a lefele ívelő tendencia. Ennek ellenére az igazgató arra biztatja a fiatalokat, vágjanak bele ebbe a képzési formába, hiszen egyre nagyobb a jelentősége a nyelvtudásnak, amely egyaránt jól jöhet az érettségihez, vagy akár a továbbtanuláshoz. A tehetséges tanulók versenyen való indítása, illetve az arra való felkészítése továbbra is kiemelt célja az intézménynek. Az iskolai, illetve magasabb szintű fordulókon a szakmai megmérettetéseken nagyobb esélye van a diákoknak a jó helyezések megszerzésére.
A csornai Csukásban a hagyományos szakmák megtartása mellett természetesen odafigyelnek a piaci igények változására is, ezért előfordulhat, hogy a tárgyi és a személyi feltételek megléte mellett idővel felvesznek néhány új foglalkozást a képzési palettára. – Mindemellett az iskola infrastruktúráján szeretnék javítani, hiszen látható, hogy az intézmény épületei leromlott állapotban vannak – fogalmazott Perlaki Sándor, aki számít a pályázati támogatásokra. Az intézménynek régi vágya valósul meg azzal, hogy az évek óta használaton kívüli kazánház és széntároló helyén mezőgazdasági labort és szertárat alakítanak ki. Miből finanszírozzák? A Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás 2009-ben benyújtott KIOP-os pályázatából 120 millió forint jutott a csornai iskolának. Ezzel egyidejűleg a demonstrációs teremben csoportfoglalkozásokat terveznek. A beruházás keretében megoldják a tanügyi épület és a később felhúzott műhely, valamint tornaterem földszinti összeköttetését is. Mivel most írják ki az eszközök közbeszerzési pályázatát, csak jövőre tudják berendezni és birtokba venni a helyiségeket. A csomaghoz tartozik még egy 80 millió forint értékű kombájn és adaptereinek megvásárlása is. Az előzetes felmérések szerint a kollégium teljes rekonstrukciójához kb. 257 millió forintra lenne szükség. A KEOP 6.02-es pályázata révén 150 millió forint forráshoz juthatnának, melyből az épület külső-belső felújítását, a vizesblokkok cseréjét, illetve a fűtési rendszer rekonstrukcióját tervezik.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés