Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Elindult a mezőgazdaság modernizációja

Amennyiben beszerzik a gépek működéséhez szükséges megfelelő engedélyeket, a csornai Csukás tangazdaságában is alkalmazni fogják a drónokat. Jelentős változás előtt áll a mezőgazdasági képzés, hiszen a modern traktorok és erőgépek mellé egyre több informatikai tudásra van szükség.

Javában zajlanak a tavaszi munkálatok a csornai Csukás tangazdaságában. A közel 90 hektáros területen 40 hektár őszi takarmányárpát, 25 hektáron őszi búzát termesztenek. Idén tavasszal megpróbálkoztak a napraforgóval, illetve sörárpával. A diákok tavasszal és ősszel a földeken töltik a szakmai gyakorlatot.
Jakab Zoltán szerint a fiatalok szívesen végzik a feladatokat és amíg nem fogy el a tennivaló, kint tartózkodnak a határban.
A szakoktató elmondta, hogy viszonylag modern géppark található a tangazdaságban, melyből három navigációs rendszerrel felszerelt erőgép áll a rendelkezésükre. A precíziós gazdálkodás modern technológiát igényel, ezért szükségük van egy Horsch permetezőre és egy Monosem sorközművelőre, ezenkívül pályázati forrásból szeretnének beszerezni egy megvezető keretet és egy a drónt is.
Az említett gépek forgalmazói, a drón működését bemutató külsős cég képviselői, valamint a Csukás szakoktatói április elején megtartották az első bemutatójukat. Egyre gyakrabban használják a drónokat a mezőgazdasági felmérésekre, vagy növényvédelmi munkákra. Ősszel a megnövekedett pocokpopuláció feltérképezésére és a vadkárok felmérésére vetették be a távolról irányítható repülő eszközöket. A „légi járműnek” is megvan a maga előnye és hátránya: kisebb kapacitással működik, mint a hagyományos szántóföldi permetező, ellenben nem tapossa le a termést, ezért egyre inkább elfogadott technológiai a mezőgazdaságban is.

A Csukás szakemberei nemrég részt vettek egy precíziós gazdálkodást bemutató továbbképzésen, ahol egyértelműen kiderült számukra, hogy a mezőgazdaságban is elindult egy modernizációs folyamat, mely nemcsak drágább a hagyományos technológiánál, hanem komoly személyi feltételei vannak: a gazda lassan informatikus lesz.

Beküldés dátuma: 2024. 04. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek