Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Elindult a mezőgazdaság modernizációja

Amennyiben beszerzik a gépek működéséhez szükséges megfelelő engedélyeket, a csornai Csukás tangazdaságában is alkalmazni fogják a drónokat. Jelentős változás előtt áll a mezőgazdasági képzés, hiszen a modern traktorok és erőgépek mellé egyre több informatikai tudásra van szükség.

Javában zajlanak a tavaszi munkálatok a csornai Csukás tangazdaságában. A közel 90 hektáros területen 40 hektár őszi takarmányárpát, 25 hektáron őszi búzát termesztenek. Idén tavasszal megpróbálkoztak a napraforgóval, illetve sörárpával. A diákok tavasszal és ősszel a földeken töltik a szakmai gyakorlatot.
Jakab Zoltán szerint a fiatalok szívesen végzik a feladatokat és amíg nem fogy el a tennivaló, kint tartózkodnak a határban.
A szakoktató elmondta, hogy viszonylag modern géppark található a tangazdaságban, melyből három navigációs rendszerrel felszerelt erőgép áll a rendelkezésükre. A precíziós gazdálkodás modern technológiát igényel, ezért szükségük van egy Horsch permetezőre és egy Monosem sorközművelőre, ezenkívül pályázati forrásból szeretnének beszerezni egy megvezető keretet és egy a drónt is.
Az említett gépek forgalmazói, a drón működését bemutató külsős cég képviselői, valamint a Csukás szakoktatói április elején megtartották az első bemutatójukat. Egyre gyakrabban használják a drónokat a mezőgazdasági felmérésekre, vagy növényvédelmi munkákra. Ősszel a megnövekedett pocokpopuláció feltérképezésére és a vadkárok felmérésére vetették be a távolról irányítható repülő eszközöket. A „légi járműnek” is megvan a maga előnye és hátránya: kisebb kapacitással működik, mint a hagyományos szántóföldi permetező, ellenben nem tapossa le a termést, ezért egyre inkább elfogadott technológiai a mezőgazdaságban is.

A Csukás szakemberei nemrég részt vettek egy precíziós gazdálkodást bemutató továbbképzésen, ahol egyértelműen kiderült számukra, hogy a mezőgazdaságban is elindult egy modernizációs folyamat, mely nemcsak drágább a hagyományos technológiánál, hanem komoly személyi feltételei vannak: a gazda lassan informatikus lesz.

Beküldés dátuma: 2024. 04. 09.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek