Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Budai Viktória népi fazekassal beszélgettünk

Budai Viktória kicsi kora óta részt vett a kézművestáborokban, ahol egy debreceni házaspár szerettette meg vele a kézműves foglalkozást. A beledi általános iskola befejezése után nem volt kérdés, hogy hol folytatja a tanulást. A fiatal lány a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ és Kézműves Szakmunkásképzőben megszerezte a kedvelt mesterségről szóló bizonyítványt. – Népi fazekasként végeztem, de nem teljesen ezt a vonalat követem – mondta Viktória, aki  eleinte saját és családja szórakoztatására készítette a tárgyakat, s januári  államvizsgája óta foglalkozik rendszeresen a kerámiakészítéssel. A pedagógia, valamint néprajz szakos bölcsész diplomával rendelkező  hölgy olyan egyedi stílus kialakítására törekszik, hogy az illeszkedjen a mai modern háztartásokba, de közben megmaradjon az archaikus forma is. Kedvencei nem bizonyos típusú tárgyak közül kerülnek ki, hanem mindig az utoljára készített  daraboknak örül a legjobban, amelyek nem várt sikerélményt nyújtanak az alkotónak. Sütő-főzőedények, étkészletek, bögrék, reggeliző-szettek, házszámtáblák, fagyálló kerámiák, nagyobb kerti cserepek kerülnek ki a műhelyéből. A vásárlók a használati tárgyakat értékelik a legtöbbre, ezért a küllem mellett a funkcionalitás a másik szempont, amelyre az alkotó  törekszik. Keresettebb színek a barna, a zöld és a kék, de az alkotó dolgozott már fehérrel és a sötétebb árnyalatokkal is. Már eleink is tisztában voltak azzal, hogy a legjobb a természetes anyag,  ezért az agyagedényekben készített és tálalt ételnek talán még az íze is finomabb – magyarázta a keramikus.
Budai Viktória hosszú távú tervei közt szerepel a fazekas mesterség mind alaposabb megismerése, valamint annak oktatása. Idén nyáron elindítja első néprajzi jellegű táborát Beleden, ahol a gyerekek a kézműves foglalkozások mellett megismerkedhetnek gyökereinkkel. Mivel a település nem rendelkezik fazekas hagyományokkal, rá vár az a megtisztelő feladat, hogy terjessze ezt a kultúrát. A fiatal vállalkozó szeretne tanult mesterségéből megélni, ezért hamarosan fel fog bukkanni a vásárokon és a falubeli rendezvényeken, hogy megmutassa egyedi, kézzel készített termékeit.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play