Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beled jó baráti-üzleti kapcsolatot ápol a Proverthával

A Provertha Zrt. tulajdonosa megerősítette: nincs szó elbocsátásokról, továbbra is stabilak a beledi munkahelyek. A város polgármestere örömmel értesült egy, a napokban kipostázott sikeres pályázatról, amely újabb munkahelyeket jelent Beledben.

Beled egyik legnagyobb foglalkoztatója a Provertha. A város vezetésének nagyon jó a kapcsolata a tulajdonosi körrel, ezért legalább havonta kétszer leülnek egymással szemben, hogy megbeszéljék közös terveiket. Az önkormányzat az adminisztrációban és a szakhatóságokkal való egyeztetésben segíti a vállalkozást.
Szalay Antal, a Provertha tulajdonososa az előző kormányzat idején számtalan alkalommal pályázott fejlesztési támogatásra, s a tervezetet forráshiányra hivatkozva rendre elutasították. A német-magyar üzletember azonban nem adta fel, így 2014. április 2-án végre aláírhatta a telephely fejlesztésre vonatkozó szerződést, mely szerint jelentős összeghez jut a cég. A beruházás zömében Kapuváron és Sárváron fog megvalósulni, de Beledre is jut a támogatásból: fröccsöntő gépeket fognak beszerezni. Utóbbi azért örvendetes, mert több dolgozóra lesz szükség és stabilizálódik a meglévő munkahelyek száma – mondta Tompáné Balogh Mária. Sőt Szalay Úrral abban is megállapodtunk, hogy a régi malom épületét (a benzinkút és a horgásztó közötti területen) is üzemmé alakíttatná. A cégtulajdonos elmondta, hogy melyik szinten, milyen csarnokot szeretne kialakítani, a tetőtérben pedig irodákat helyezné el.
– Érdekes, hogy azt mondják az emberek: a városban nem létesülnek új munkahelyek, pedig Beledben az elmúlt három és fél év alatt összességében több mint száz munkahely valósult meg különböző üzemekben, kisvállalkozásoknál és állami szerveknél. Ha csak tíz-tíz vagy öt-öt jön létre, már akkor is sokat jelent, hiszen ezek összeadódnak. Munkahely-megtartó és -teremtő pályázatok révén több mint 300 millió forint érkezett a térségbe. A polgármesternek nemrég jutott tudomására – és ami újabb tíz-tizenöt munkahelyet fog jelenteni –, hogy az egyik középvállalkozás több száz millió forintot nyert vállalkozás-fejlesztésre.

A Provertha 1988 óta üzemel Beledben. Az akkori nagyközség cementáru–ipari kultúrtermében kezdte meg a tevékenységét. A jelenlegi Rákóczi utcai épület felújítása 1993-ban kezdődött, majd a kft. cégformáját zrt.-re változtatta. A vállalkozás 1996-ban megkezdte sárvári beruházásait: felépült a 6000 m2-nyi üzemcsarnok a Vas megyei településen. 2000-ben újabb, immár kétszintes épület következett, három esztendő múlva pedig betelepültek Kapuvárra. A beledi üzemben több mint nyolcvanan dolgoznak, s kb. ugyanennyi a bedolgozójuk. A mérnöki munka mellett a kétkezi, szerelési tevékenység dominál, ugyanakkor egyre több termékük igényli a magasabb szakértelmet. Gerencsér Jenő, a beledi üzemegység vezetője megjegyezte: kreatívak a hazai munkavállalók, ezért könnyen betaníthatóak, és európai szinten kezelik a számítógépek által vezérelt gépeket.

Gerencsér Jenő üzemvezető megerősítette a kedvező hírt, amely szerint a beledi üzem is profitálni fog a Provertha 500 milliós üzemfejlesztési, illetve a kb. 460 millió forintnyi eszközbeszerzési pályázatából. A két meglévő cink fröccsöntő gép mellé megrendelték a legújabb berendezést, mely hamarosan megérkezik Beledbe. Arra számítanak, hogy a nagyobb kapacitásnak köszönhetően még rövidebb határidő alatt tudják előállítani a nagy ellenálló képességű fém csatlakozóházakat, hiszen egyre több helyre kell őket szállítani; például vasúttársaságoknak és egyéb gépgyártó központoknak. A dolgozóknak is jó, ha a Provertha üzemegységei erősödnek, hiszen a települések között akár oda-vissza is szállítják a szakembereket. Az építész végzettségű Gerencsér Jenő saját példája alapján mondta: mindenbe bele lehet tanulni, csak hozzáállás kérdése, és ha valaki jól érzi magát a munkahelyén, akkor sok dologra képes.
A három üzemegységében kb. 550 személyt foglalkoztató Provertha Zrt. tulajdonosa azt ajánlja a fiatal vállalkozóknak, hogy bánjanak megfelelően saját tőkéjükkel. Magas technológiai színvonalú cégeinek piaci helyzete megfelelő, az ingatlanokat nem terheli jelzálog, s egyik gépet sem lízingelték. Szalay Antal szerint a legnehezebb dolog volt megteremteni az egyensúlyt a dolgozók szociális helyzete, jóléte és a cég működőképessége között.  Sokan azt gondolják róla: eddig is gazdag ember volt, most meg még megkapja az 500 millió forintot is, ezért innentől gondtalan az élete, pedig számára a pályázati támogatás rengeteg kötelezettséggel jár.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés