Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Az egészség megóvása sokszor egyéni felelősség

A kórházak 2012-es állami tulajdonba vétele óta Csornán a nőgyógyászati tevékenység szerencsére alig változott a korábbi évekhez képest, ennek ellenére drasztikusan csökkent a rákszűrésen megjelentek száma. Az elhanyagolt betegségek következményei idővel megjelennek, pedig megfelelő orvosi ellenőrzés mellett megállíthatóak lennének.

2012 júliusától nagy változáson ment keresztül a csornai Margit Kórház, s ezen belül a nőgyógyászati, szülészeti részleg, Megszűnt az aktív ellátás, ami azt jelenti, hogy a kismamák Csornán nem tudják világra hozni gyermeküket, s mindemellett csökkent a nőgyógyászati lehetőségek száma. Utóbbi viszont nem jelent teljes leépülést, hiszen az egynapos sebészet keretében rengeteg műtétet végezhetnek, melyek közül kivétel a méheltávolítással járó operáció. Persze nem kell minden érintettnek rögtön műtétre gondolnia, hiszen a járóbeteg-rendelésen végzett ellenőrzés és szűrővizsgálat a megelőzést is szolgálja.
Dr. Ruzsicska Tibor 1968-ban került a csornai kórházba, ahol bekapcsolódott a harminc ággyal működő, nőgyógyászati tevékenységet alig végző osztály munkájába. Szívós, kitartó hozzáállásával, a kollégák folyamatos oktatásával és a szükséges műszerek beszerzésével elérte, hogy 1973-ban megindulhattak a világ más részein már alkalmazott, a magasabban kvalifikált intézményekben természetes módon működő szűrővizsgálatok. Ezzel párhuzamosan megszervezték a citológiai ellátás rendszerét is Csornán.
– Néhány évvel ezelőtt egy előadásra készültem, és kigyűjtöttem a szűrési metodikák hatékonyságát. Kiderült, hogy attól is függ, milyen eszközzel veszik le a vizsgálandó anyagot – mondta a főorvos. Dr. Ruzsicska Tibor egyik győri kollégája hosszú kísérletezés eredményeként elkészített speciális mintavevő pálcikáját alkalmazza a méhnyakból történő sejtvételhez. Ezzel a spatulával, valamint szakértelmének köszönhetően sikerült bőven hatvan százalék fölé emelni a művelet produktivitását. Az előbbiekből kitűnik, hogy az esetleges hibás szűrési eredmény kevésbé ember, illetve orvosfüggő, továbbá akkor a legveszélyesebb, ha a negatívról kiderül, hogy ellenkező előjelű, ugyanis a páciens nyugodtan hazatér otthonába, mondván nála minden rendben van. Mit lehet mégis tenni?
– Ha valaki rendszeresen jár szűrővizsgálatra, annál évről évre csökken a tévedési lehetőség – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.
Sajnos, az érintett felnőtt lakosság sosem használta ki teljes mértékben a lehetőséget, s mióta megtörtént a kórházak „rendszerváltása”, még drámaibb módon csökkent a rákszűrések száma. Aki ritkítja a komplex orvosi vizsgálatot (tapintás, a méhnyálkahártya vastagságát mérő ultrahang és citológia), komoly veszélynek teszi ki magát. Napjainkban egyre több előrehaladott elváltozással járó betegséggel találkoznak a szakrendelésen, aminek egyértelmű oka a késleltetett szakorvosi ellenőrzés.
A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: az időben felfedezett rosszindulatú betegség gyógyítható. A csornai Margit Kórház ambulanciáján a szükséges kapacitás rendelkezésre áll, ezért hétfőtől péntekig minden nap igénybe lehet venni az ultrahang vizsgálattal kiegészített rákszűrést.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play