Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Az autonómiára törekvést tartják fennmaradásuk egyik zálogának az eredélyi magyarok

Zatykó Gyulát amikor felkérték a közreműködésre, úgy döntött, hogy kronológiai sorrend szerint számol be az utóbbi húsz-huszonegy év alatt az erdélyi magyarságot érintő eseményekről, illetve arról, hogy milyen perspektívát lát a jövőben. Szerinte olyan fejezetekkel érdemes kiemelten foglalkozni, amikor valamilyen téves döntés született, vagy valamilyen előrevivő esemény következett be a mieink életében. - Egyfajta dinamikája van az erdélyi fejlődésnek. Vannak jó dolgok, de sokan azt mondják -  jómagam szintén -, hogy sokkal többet is elérhettünk volna - fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei alelnöke. Szerinte a mai román vezetés mélyen belesulykolta az emberekbe, hogy a függetlenség az ország szétszakadásához vezet, ami úgy véli, nem igaz. - Igyekszünk a románságot felvilágosítani, hogy ez nem ellenük van. További véleményként hangzott el, hogy a magyarok nem használják ki eléggé jogaikat, mint amennyire megtehetnék. Zatykó Gyula megjegyezte: már az is nagy dolog, hogy egyáltalán beszélni lehet az önállóságról.
Tőkés Erzsébetet meglepetésként érte az a kistérségi összefogás, mely a kolozsvári Házsongárdi köztemető régi értékes sírjainak megőrzésére irányult. Az államosított nyughelyek a bérlőnek nem sokat jelentenek, ezért a műemlékvédelem alatt álló síremlékeket sem őrzik, ugyanakkor az idő vasfoga is kikezdte a nagy erdélyi főúri családok (Bánffy, Bethlen, Csanádi, Jósika,  stb.)kegyhelyeit. Restaurálás nélkül tönkremegy a több mint 400 éves temető, melyben már most is sok száz nevesítetlen emléket őriznek - hangzott a nyilatkozatban. Anyagi eszközök híján nem képesek látványos előrelépésre, de az alapítvány 90 síremléket újíttatott fel pályázatokból és adományokból. - Anélkül, hogy kértük volna, felénk nyújtották a kezüket, és ezért kicsit aggódva fogadjuk el, mert tudjuk, hogy mindenkinek sok gondja van. Köszönettel elfogadjuk a segítséget, és reméljük, hogy érdemesek leszünk rá - mondta a Házsongárdért Alapítvány elnöke. Hozzátette: elérhetőségüket megadják Szilsárkányban, és ha bárki az ő környékükre téved, szívesen kalauzolják Erdélyben.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play