Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Amikor a negatív eredmény az örömteli!

A második leggyakoribb rosszindulatú rákfajta a vastagbél  daganata, mely a tápcsatorna utolsó szakaszán alakulhat ki. A hosszú idő alatt kifejlődő betegség nagyon alattomos: nyolc-tíz évig szinte alig okoz panaszt. Kezdeti szakaszában a bélnyálkahártyán megjelennek az ún. polipok, melyek néha minimális vérzést okoznak, de még  jóindulatúak. Mivel jelei alig észrevehetőek, korai szűréssel lehet a tumorok kialakulását megelőzni. – Az ÁNTSZ koordinációjával végzett kampányjellegű szűrés minden ötven és hetven és közötti pácienst érint Osli és Veszkény községben. Ez nagyon egyszerű, otthon elvégezhető módszer: a mintavételi eszközt bele kell érinteni a székletbe, és az erre szabványosított lezárt borítékban feladott küldemény a budapesti laborba fog érkezni – magyarázta a háziorvos. Akinek pozitív eredménye érkezik vissza, azt továbbküldik a gasztroenterológiai szakrendelésre. A tíz-tizenöt percig tartó vastagbéltükrözés nyilván nem kellemes, de talán a beteg részéről is jól tolerálható. Amennyiben felfedezik a már említett polipot, az endoszkóppal azonnal el is távolítható. Azok a betegek sem maradnak magukra, akiknél rossz eredményt diagnosztizálnak, mert a teljes gyógyulásig figyelemmel követik sorsukat, és megkeresik számukra a legjobb sebészt, aki a pácienseket biztonságosan megoperálja.
Joggal merül fel a kérdés: Mi lesz azokkal, akik nem a megnevezett két faluban élnek? Dr. Szalai László így válaszolt: Egyelőre teszt jelleggel indították el ezt a kampányt, és mind a páciensek, mind az orvosok reakcióit kipróbálják. Az államtitkár ígérete szerint amennyiben a próbálkozás sikeres lesz, a szűrést kiterjesztik az egész ország területére.

De mit tehetünk ezenkívül egészségünk megőrzéséért?
Nem kell eget rengető dolgokra gondolni, és bonyolult étrendet összeállítani. Dr. Szalai László szerint úgy válasszuk meg a reggelit és az ebédet, ahogy a nagyszüleink étkeztek. A magas rosttartalmú, ezen belül a növényi eredetű élelmiszerek nem mind emészthetőek az emberi szervezet számára, így ezek alaposan kipucolják a beleket. Az agyon puffasztott, finomított, íz- és színfokozóval teletömött készételek helyett együnk inkább minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt. Osli és Veszkény háziorvosa azt javasolja, hogy a nehezebben emészthető kenyérféleségeket részesítsük előnyben, és desszertnek inkább hámozatlan alma szerepeljen. A sportember nyilván nem bújhat ki a bőréből, ezért a fizikai aktivitást is felemlegeti, ha már az egészséges életmódról beszél.

Fodor József figyelmesen végighallgatta a háziorvos tájékoztatóját, s mint mondta, korábban is értekezett erről dr. Szalai Lászlóval. Az önkormányzatnak kötelező feladatai közé tartozik az  egészségügyi alapellátás biztosítása, ezért nagyon örülnek a plusz kezdeményezésnek. Osli polgármestere abban reménykedik, hogy mindenki felismeri a szűrés előnyeit, és csökkenthető azon páciensek száma, akik e súlyos betegség miatt kerülnének bajba. Fodor József egyszerű példát mondott a tévénézők meggyőzésére: az autó is akkor működik megfelelően, ha időről időre elviszik a szervizbe. A többi település vezetőjének pedig azt javasolja, hogy szervezzenek ők is egészségügyi programokat. 
Pályázatok hiányában eddig keveset foglalkoztak a lassan félévszázada épült osli orvosi rendelővel, de idén szeretnék rendbe hozni legalább a homlokzatot. A község első embere szerint fordítani kellene a dolgon: ne központilag határozzák meg a projekteket, hanem annak függvényében írják ki a pályázatokat, hogy a helyhatóságoknak mire lenne szüksége.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play