Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Aki akart, az régebben tudott dolgozni

A tizenöt éve nyugdíjba vonult Mátis Imréné miközben elvégezte a csornai  Hunyadi-gimnáziumot, 1972-ben kezdett dolgozni a községi tanácsnál. Az igazgatási előadó később letette a munkaügyi, valamint az anyakönyv-vezetési szakvizsgát, ezért  a népességnyilvántartási feladatokkal is foglalkozott, továbbá az iktatás mellett a munkakönyvek kiadása is rá hárult. A rendszerváltás után megbízták a helyi foglalkoztatási központ vezetésével. Mátis Imréné elmondta: az első időkben alig volt náluk bejegyzett munkanélküli, ezért ők vezették a Győrhöz tartozó települések rangsorát, de ahogy sorra szűntek meg az üzemek, úgy növekedett az álláskeresők száma. Beled akkori háromezer néhány száz lakosából majdnem kétezer ember dolgozott, de a közeli településekről is átjártak a téglagyárba, a cipőüzembe és a mezőgépbe munkát vállalni. A régebbi vállalatok nem voltak képesek megújulni, valamint a Leier-cégcsoport elvitte a kisebb helyi üzemek piacainak jelentős részét, a cipőgyártás pedig külföldre került. A munkanélküliségi ráta öt százalék fölé ugrott, ami Beleden és a környező községekben több mint ezer állástalant jelentett. Sopronkövesden, Veszkényben, Kapuváron azért megmozdult valami, és az ottani létesítmények várták a munkaerőt, viszont kevés megfelelően képzett szakembert tartottak nyilván a munkaügyi irodában. A nyolc általánost befejező jelentkezőket azért többnyire felvették valahova, még külön busz is  érkezett a munkába járókért. A magasabb végzettségűekkel viszont az volt a gond, hogy őket nem közvetíthették ki szak-, illetve betanított munkára, ezért megkezdődött az ingázás a nagyobb városokba. Mátis Imréné a kevésbé szép emlékek közt őrzi azokat az eseteket, amikor nem fogadta el a felajánlott munkát egy-egy álláskereső, így számukra továbbra is folyósították a segélyt. Többen éltek a lehetőséggel, és beiratkoztak a munkaügyi központ által szervezett nyelvtanfolyamokra. A Provertha üzemébe kimondottan az idegen nyelveket beszélő munkatársakat keresték. A varró tanfolyamot végzetteket beszippantották a környékbeli ruhaipari vállalkozások.  Mátis Imréné minden nehézség ellenére nyugodt lélekkel kezdte meg nyugdíjas éveit, mert akit lehetett, azt elhelyezték valahova.
A volt munkaügyes aktív éveinek befejezése óta is visszajár a hivatalba, ahol nagy szeretettel fogadják a régi munkatársat.  Úgy érzem, hogy Beled lakossága is kedvelt, mert amiben tudtunk  a tanácsi időkben is  segítettünk  fogalmazott Mátis Imréné, aki szerint olyan üzemre lenne szükség a környéken, amely csökkentené a messzebbre járó munkavállalók számát. A beledi születésű hölgynek már az  unokái is megnőttek, ezért ők kevesebb figyelmet igényelnek. Tanár végzettségű lányának három gyermeke született, közülük ketten jogászok lettek, míg a kisebbik még főiskolás. A kisebbik testvérnek családja  egy fiú és egy leány gyermekkel gazdagodott. Párjával két éve az ötvenedik házassági évfordulóját ünneplő Mátis Imréné a ház körül mindig talál elég tennivalót, mert örömét leli az udvar szépítésében.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play