Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Páli Szent Vincében a nehézséggel küzdő gyermekeknek gyógypedagógus segít

Szeptember végén kezdik meg az elsősök a betűkkel és a számokkal való ismerkedést, de előtte sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetnek tanáraiktól. A nagyobb gyerekek a nyári élmények felidézése után hamar megkezdik a tényleges munkát.

Régi hagyomány a Kapuvári Katolikus Iskolaközpontban, hogy a leendő elsősöket és szüleiket tanévkezdés előtt behívják az intézménybe, ahol azzal a céllal vezetik körbe őket, hogy ismerjék meg a tanítókat és az iskola többi dolgozóját. – A két délelőtt nagyon jó alkalom arra is, hogy felfedezzék az épületet – fogalmazott Némethné Ács Anita. A szülői értekezleten ellátták praktikus tanácsokkal a szülőket, miközben játékos foglalkozáson vettek részt a gyerekek. A Szent Anna-templomban elpróbálták a tanévnyitóra megtanult verseket és meglátogatták a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolát.
Az igazgatóhelyettes szerint a gólyatábor legnagyobb előnye, hogy megkönnyíti az óvodából iskolába való átmenetet és már ebben a két napban összekovácsolódnak a gyerekek, megszokják egymást társaságát
A tanulók az első becsengetés után megbeszélték nyári élményeiket, a kiselsősöket pedig három-négy hetes előkészítő időszak várja. A tanító nénik matematikából és magyarból is bevezetik őket a tanulás világába és megmutatják nekik, hogy miből fognak tanulni. Mire szeptember végén megkezdik a betűk és a számok tanulását, sok praktikus dologgal is tisztában lesznek.

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában több éve főállású gyógypedagógus segíti az intézmény munkáját Koloszár Bernadett személyében. Tanulást segítő óráin egyesével foglalkozik azokkal a gyerekekkel, akik nehezebben birkóznak meg az elvárásokkal. Előfordulhat, hogy néhányan lassabban haladnak a tananyaggal, vagy egy-egy tárgy elsajátítása jelent nekik nagyobb kihívást. A szakember alapozó mozgásterápiát tart az óvodásoknak és az alsósoknak.
– Nagyon örülünk, hogy az idei évtől sikerült kialakítani egy teljesen különálló fejlesztőszobát, ahol nagyon jó fejlesztőeszközök állnak a rendelkezésre. Óvodától egészen a 12. évfolyamig igénybe vehetik a gyerekek. Az alsó tagozaton kiemelten fontos, hogy amikor megérkeznek hozzánk az elsősök, a képességek kötelező Diagnosztikus fejlődésvizsgáló rendszer (Difer) alkalmazása mellett a logopédiai mérést is elvégezzük, illetve gyógypedagógusunk ennél szélesebb körű felmérést is végez – fogalmazott Némethné Ács Anita. Az eredményeket természetesen ismertetik a szülőkkel is már az első fogadóórán.
– Emellett megemlíteném, hogy az idei tanévtől az alsó és felső tagozaton támogatópedagógiai asszisztensünk is van főállásban. A felsőben inkább tanulószobában és az étkeztetésben és ügyeletben vesz részt, alsó tagozaton pedig a tanító nénik munkáját segíti, hiszen 204-re nőtt az alsósok létszáma – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Elmondta, hogy több osztályban elérték a 28 fős létszámot, így sok szempontból szükség lehet a pedagógiai asszisztensek segítségére.
Annál könnyebb közbeavatkozni, ha minél korábban kiderül a gyermekekről, hogy tanulási problémájuk van, vagy esetleg valamilyen készségük, képességük nem működik megfelelően.
A főállású gyógypedagógus teljes együttműködésben dolgozhat a tanítókkal akár preventív, akár terápiás jelleggel.
– Különböző részképesség problémákat mérünk, a Diferrel pedig kiszűrhetők a tanulási zavarral küzdő gyerekek. Amennyiben beigazolódik, azonnal tudunk rajtuk segíteni. A szülőknek javasoljuk, hogy fogadják el a felajánlott fejlesztést, mert ezáltal nekik is könnyebb lesz gyermekükkel foglalkozni az otthoni környezetben – jegyezte meg Koloszár Bernadett. Jóval később, felsőben is előfordulnak hasonló, olvasással-írással kapcsolatos problémák, diszkalkulia, diszlexia, diszgráfia vagy tanulási nehézségek, tehát bármely életkorban szükség lehet a segítségre.
– Nagy lehetőség, hogy kapam egy teljesen felszerelt termet, ahol fejleszthetem a gyerekeket – mondta a gyógypedagógus.

Beküldés dátuma: 2022. 09. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play