Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A néptánc Bogyoszló motívuma

– A múlt felidézésekor mindig elkap a sírás egy kicsit – mondta Sebestyén Katalin, a 40 éves jubileumát ünneplő bogyoszlói Rábaköz Néptáncegyesület alapítója. A táncosokat rengeteg közös élmény köti össze, az egykori fellépések, kirándulások, találkozók. Volt miről emlékezniük.

– Negyven évvel ezelőtt a bogyoszlói fiatalság nagy fába vágta a fejszéjét. Lelkesedésük, tenniakarásuk meghozta az eredményt. Az ifjúsági klub vezetője akkoriban Sebestyén Katalin volt, mindannyiunk Kati anyja, aki kapcsolatait felhasználva, idejét és energiáját nem sajnálva szervezte meg a csapat életét. Sok-sok értékkel gyarapodtunk a táncos évek alatt – mondta köszöntőjében Póczik Zoltán, a Rábaköz Néptáncegyesület művészeti vezetője.

– Ahova hívtak bennünket, mindenhol ott voltunk: a környező településeken, a csornai rendezvényeken – kezdte a visszaemlékezést Sebestyén Katalin. Pedig nem volt ám könnyű dolgunk ilyen nagyok mellett, mint Szil, Szany, Kapuvár, Csorna. Aztán mégis csak helyt álltunk, és eljutottunk az „Arany” fokozatig. Ha jól emlékszem, 25 A4-es méretű napló őrzi a 40 évünket: képeslapok, meghívók, fotók, köszöntők, minden, amit el tudtok képzelni. Az albumokat a bogyoszlói községi könyvtár őrzi meg az utókornak. Egyszerűség és közvetlenség jellemezte a táncosok egymáshoz fűződő kapcsolatát, s nem egy, nem kettő házasság köttetett a tagok között az évtizedek alatt.
Sebestyén Katalin elégedett az utódját illetően: Póczik Zoltán nemcsak szervezi a csapat életét, de szakmailag is a helyén van, mert aktív tagja a tánccsoportnak. Ennél sokkal nagyobb gond a hatszáz lelkes faluban a táncosok utánpótlása. Az alapító arra kérte a régieket, hogy segítsenek a toborzásban, és vonják be a helyi szülőket és gyermekeiket a táncos mozgalomba, mert nem szabad veszni hagyni az eddigi eredményeket.
– Köszönöm, hogy a falu szeretett engem, meg még talán most is szeret. Nagyon köszönöm, hogy elfogadtatok vezetőnek, és rám bíztátok a gyerekeiteket – mondta Sebestyén Katalin, aki élete nagy ajándékának tekintené, ha a bogyoszlóiak felkeresnék kapuvári otthonában.

Varga Imre, Bogyoszló polgármestere mindig arra vágyott, hogy a tánccsoporthoz tartozzon, hogy velük együtt élje át a felejthetetlen élményeket. Az alaplépéseket megismerte, de a középiskola elszólította a településről, így csak nyaranta vehetett részt a próbákon.
– Én úgy tartom, a tánc az élet teljessége. Nemcsak meghatározott, jól koreografált lépések sokasága, magával sodró zene, hanem maga az élet. Aki táncol, az a kegyelmet, ügyességet, közösséghez tartozást is megtanulja – hangzott a polgármesteri köszöntő.

Gyopáros Alpár megtiszteltetésnek tekintette, hogy beállhatott a köszöntők sorába.
– Elismerés illeti a 40 évvel ezelőtti alapítókat és az egyesület létrehozóit – mondta. A táncosok szülei, nagyszülei mind hozzájárultak ahhoz, hogy a bogyoszlói néptánckincs a mai napig fennmaradt. Napjaink fiatal táncosai is mind sokat tettek azért, hogy a néptánc Bogyoszló „motívuma”.
A 40 éves jubileumi gálaműsoron a Tulipánt Népzenei Együttes kísérte a táncosokat.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 12.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play