Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A művészeti alkotás szépsége és mondanivalója igényességre nevel

A művészet elválaszthatatlan az embertől – vallják a csornai Széchenyi-iskola nevelői, és ennek szellemében adtak teret annak a sok-sok fafaragásnak, amely feleleveníti a magyar népballadákat, a jeles történelmi személyek, írók és költők életútját. Ők valamennyien példaképek, mert munkásságukkal és hitvallásukkal a hazaszeretetre nevelnek. Közéjük tartozik a hagyományőrző székely családban született Salló István, aki ifjúkorát olyan közösségben töltötte, ahol a művészet évezredek óta a mindennapi élethez tartozott – mondta Némethné Andorka Klára, a Széchenyi-iskola nyugalmazott pedagógusa. Az erdélyi származású művész tudta, hogy az anyanyelv megőrzése mellett a tárgyi kultúra művelése is végszükséglet. Színjátszóköröket, dalárdákat, népművészeti tanfolyamokat, kiállításokat szervezett, de legjobban faragni szeretett – tette hozzá a rajztanár.
Salló István 1980-ban, baráti kapcsolatok révén, a Zólyomi család segítségével mutatkozott be gyűjteményes kiállításával Csornán. A város felfedezte benne a közérthető művészt, így néhány év alatt domborművei benépesítették a település intézményeit. A Széchenyi István Általános Iskola akkori igazgatójának, Hudy Endrének a felkérésére az alkotó elkészítette a Kmety-emlékfalat a csornai csata tiszteletére, majd sorra érkeztek a további szebbnél szebb művek. A legnagyobb domborművet, 21 m2-es Árpád-házi királyokat a millennium évfordulóján avatták fel.
– Salló István alkotásai egyszerre tanítanak a művészet tiszteletére, jeles személyek ismeretére és emlékének megőrzésére, az értékek megbecsülésére, magyarságunk büszke megvallására, egyszerűen a hazaszeretetre – hangzott az ünnepségen.
A csíksomlyói fafaragó nem a Rábaközben született, mégis a város alkotója lett, ezért 1987-ben megkapta a Pro Urbe Csorna emlékérmet, idén november végén pedig a Széchenyi-iskolában felavatták  a róla készült emlékfalat, hogy az itt élők ne feledjék, kinek köszönhetik az alkotásokat.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 14.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek