Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A művészet életre szóló szellemi gazdagságot jelent

Minden település számára áldás, ha művészeti iskolában képezhetik magukat a gyerekek, mert ez a fajta nevelés jobbá teszi a fiatalokat, akik így megismerkedhetnek a kreatív munkavégzés örömével – osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel Kónya Tamásné. A képek mindenkiből más és más érzelmeket válthatnak ki, és egyéni gondolatokat ébreszthetnek fel – hangsúlyozta a főigazgató.
Pápai Miklós az idei tanévtől közreműködik a művészjelöltek képzésében. A festőművész egyaránt otthonos a grafika, a sokszorosító technika és a szobrászat terén. Szeretné, ha tanítványai idővel képesek lennének az önálló munkára, amiért jó maga is megküzdött korábban. Szerinte valamennyi alkotótevékenységre jellemző, hogy szinte másodpercenként döntést kell hozni a hogyan továbbról. Biztos, hogy nem lesz minden gyermekből festőművész vagy szobrász, de a Kerényiben tanultak többletet adnak későbbi életükhöz. Megszokják az odafigyelést és a fegyelmet, mely csak előbbre viszi őket. Tanárként, gyakorlati oktatóként pedig azt várja el ettől a fajta tevékenységtől, hogy örömét lelje munkájában, amit a diákok is átéreznek.
Szilágyiné Jéger Teréz úgy gondolja, hogy az év végi kiállítás szépen reprezentálta az aktuális tanév első félévének munkáit, melyek a technikai sokszínűségen túl a témák szempontjából is gazdag repertoárt kínáltak. A művekből talán érezhető az a hangulat, mint amilyen légkörben születtek az alkotások a gyerekek keze nyomán. – Családi, igazi szeretetteljes közegben tudjuk végezni a munkánkat, ami nemcsak nekünk, de a növendékeknek is fontos. Ezt szeretnénk a jövőben erősíteni és megtartani – fogalmazott a művésztanár. Jelezte, hogy a Kerényi képzőművészeti tagozatának két végzős növendéke a kétfordulós soproni pályázaton több mint hetven alkotó közül hozta el a zsűri elnökének díját, valamint a szakmai első helyezést.
A hetvenhét alkotó közel háromszáz művét bemutató kiállítás darabjai közül a művészpalántákkal válogattunk.

Bakó Rebeka, a Hunyadi gimnázium 12/C-s tanulója sűrűn használja a grafitot és a pasztell technikát, s alkalmanként az akvarellceruzát is kézbe veszi. Csendéleteire és portréira a vonalazott felületek jellemzők. Az ifjú alkotó az itáliai származású polihisztor, Leonardo da Vinci munkáit tekinti követendőnek. A Kerényi György Művészeti Iskola kiállításán látható alkotásai közül az egyiket maga Rebeka mutatta be: Az őszi kompozíciót akvarellceruzával készítette. Az évszakra jellemző meleg tónusok mellett az árnyékolásra főként sötétebb színeket használt. A rajz térben való elrendezését különösebb koncepció nélkül döntötte el.

Csapó Adorján hatodéves a Kerényi képzőművészeti tagozatának grafika szakán. A fiú idén főleg vizsgamunkáival volt elfoglalva, s a rajzolás iránti szeretete egészen kicsi korában jelentkezett. A grafit és a tustoll mind számításba jöhetnek nála. Adorján a Handler Nándor Szakképző Iskola versenyére hat képével jutott be, melyek elsősorban fantáziarajzok, ezért nehéz őket nevesíteni. A félig emberi, félig állati, manószerű, sokszor inkább tárgynak vagy gépnek tűnő, képzelet alkotta lények vidám légkört teremtenek a szemlélőnek. A zsűri elnöke szerint az ifjú alkotó a megszokottól eltérő módon ragadta meg a kijelölt témát, ezért esett a figyelme az ő munkáira. A csornai kiállításon bemutatkozó fiú később sem szeretné abbahagyni az ábrázolást.

Molnár Sára egy éve vette a bátorságot, és csatlakozott a művészeti iskolához. A festészet tanszakos lány főleg tollrajzokat készít és szénceruzás csendéleteken gyakorol. A csornai téli tárlaton kiállított egyik linómetszetét speciális géppel préselte le, mely tulajdonképpen a nyomtatás kezdetleges formáját jelenti. A műpadlóhoz hasonló, de annál jóval erősebb szövetű anyagot erre a célra kifejlesztett késsel vágta ki, aminek hatására a kivájt rész fehéren marad,  a festékkel kezelt felület pedig megjelenik a papíron. Sára elárulta, hogy mivel eddig nem ismerte, mindenképpen szerette volna kipróbálni ezt a módszert, mely ugyan hosszadalmas, de szép munkákat lehet vele előállítani.


Nagy Patrik Szabolcs általános iskolai tanulmányai mellett azért választotta a kiegészítő elfoglaltságot, mert kedveli a művészeti ágakat. Kipróbálta már a festészetet, a papírkollázst, de főleg a tustoll és a grafit tetszik neki, melyekkel precíz, jól kidolgozott rajzokat lehet előállítani. Patrik a színekkel kicsit hadilábon áll, ezért ritkábban veszi kézbe az ecsetet. Az év végi kiállításon bemutatott darabjai közt szerepeltek azok a képek, melyekkel első helyezést ért el a Handler Nándor Szakképző Iskola által meghirdetett versenyen. Szívesen választotta témául a jövőbeni város képét ábrázoló rajzot, melynek vázlatát grafittal, a végeredményt pedig  tustollal vetette papírra. Másik, csendéletet ábrázoló képére több részletben vitte fel a festmény elemeit.


Sóti Máté, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulója öt esztendeje vesz részt csornai művészeti iskola munkájában. A rajz szakos fiatalember sokoldalú, mert eleinte a zenei tagozatra járt, s tulajdonképpen a trombitát váltotta fel a ceruzára. Máté az ábrázolást hobbijának tekinti. A könnyen elmaszálódó szénrajzoknál jobban kedveli a határozottabb kontúrral rendelkező vonalas alakzatokat. Az év végi tárlaton bemutatott, fénykép alapján ábrázolt grafitceruzás nőalakján lágy tónusokat használt. A klasszikus térbeli hatás érdekében nagy figyelmet szentelt a sötét és a világos mezők elválasztására.  Mivel az arc és a test gömbfelületekből áll, forgástesteken gyakorolta a portrérajzolást.


Vági Bencének magától értetődő volt, hogy jelentkezik a Kerényibe, mert mindig szeretett rajzolni. A négy éve grafikát és festészetet tanuló fiatalnak ez a fajta tevékenység megnyugtató. Csendéletein üvegek, almák és más gyümölcsök térbeli elrendezése jelenik meg. Porpasztell technikával előállított kompozíciója kiegyensúlyozottságot fejez ki, melyen domináns színek a zöld, a barna és a sárga különböző árnyalatai. Bence egyéb képein a pirostól és a feketétől sem riad vissza. A diák társaihoz hasonlóan kipróbálta a linóleummetszetet, ezenkívül gyakran rajzolgat és festeget. A későbbiekben még tovább szeretné gyakorolni a préseléses technikát, melynek főleg az elkészítési fázisai ragadták meg.


Véber Réka Rebeka
annyira szeret rajzolni, hogy otthon is ez a fő elfoglaltsága. A negyedik éve képzőművészeti tanszakos növendék a festészetet és a grafikát választotta. A linóleumtechnikát favorizáló lány a művelődési központban bemutatott kiállításon egyik szénceruzás és három linómetszetét mutatta be. Rebeka elmondta, hogy óvatosan kell bánnia a vizes, áztatott papírral, mert nagyon sérülékeny. Mindamellett, hogy nehéz a módszer, mégis érdekes és izgalmas – avatta be a a titokba a tévénézőket a képzőművészeti tanszakos diák, aki ennél a szintnél nem áll meg, mert egyre nehezebb fokozatú nyomatokat szeretne készíteni, a témák közül pedig főleg a bolygók és az állatok érdeklik.

Beküldés dátuma: 2012. 01. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés