Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A mesterséges nyelvek közül az eszperantót beszélik a legtöbben

A bodonhelyi származású Varga Iván harmincnyolc éve hódol a nemzetektől független mesterséges, de élő nyelvnek, amely sokak emlékezetében csak úgy sejlik fel, mint a csupa „E” betűből álló szavak tömkelege. A lakatos szakmunkásbizonyítvánnyal rendelkező, de az egyik bébiételeket gyártó német cég hazai üzemében biztonsági őrként dolgozó úriember 1974-ben végezte el azt a tanfolyamot, mely hosszú évekre meghatározta a hobbiját. Beszélgetőpartnerünk elkötelezettségét jelzi, hogy zseninek nevezte a több nyelvből összeállított eszperantó megalkotóját, mert szerinte ezt a beszélt és írott formát logikus rend szabályozza. További előnye, hogy könnyen befogadható, ráadásul a diploma szempontjából egyenrangú például az angollal vagy a némettel.

Szép a természet, tiszta a levegő, mi kell ennél több a jó programhoz?

A kötött programot nélkülöző, évente megrendezett találkozónak a célja, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, és szinte mindenről beszélgethetnek. Azt, hogy Varga Iván komolyan veszi vállalását, mi sem mutatja jobban, mint a tizenhatodik alkalommal megszervezett eszperantó találkozó. Az egész úgy indult, hogy a főszervező meghívta a győri klubban tevékenykedő társait, nézzenek körül Bodonhelyen, de miután tágabb környezetében is híre ment a kezdeményezésnek, egyre több helyről jöttek, s lassan hagyomány lett belőle.

A fiatalabbak közül sokan született eszperantisták.
Ahogy az évek telnek, egyre többen hozzák a gyermekeiket.  Amennyiben az időjárás is úgy akarja, nem marad el a hagyományossá vált fürdés a Rábában, és a babgulyás elfogyasztása után következhet a véget nem érő eszmecsere.
Szabályok az eszperantóban is vannak, de nem olyan merevek, mint a többi nyelvben – tudtuk meg a beszélgetésből.
A valamikor hollandul tanuló,  angolul olvasó, olaszul, spanyolul, kicsit portugálul beszélő, orosz-német szakos tanárként és műszaki fordítóként dolgozó Horváth József Győrből jött a baráti találkozóra. Hogy tevékenységének tárháza teljes legyen, hozzátette: eszperantóból szépirodalmi fordítást is vállal. Általános iskolás korában „fertőzte meg” a nyelv: a nővér időközben felhagyott az elsajátításával, ő pedig magán úton folytatta. – A gimnázium első évének a végére már annyira megtanultam eszperantóul, hogy a Győrbe érkező prágai vendégeket ezen a nyelven tudtam fogadni, és prímául megértettük egymást – mesélte a rábacsécsényi felmenőkkel rendelkező Horváth József. Mint fogalmazott, a nyelv törzsanyaga kb. 800 szóból és 16 szabályból állt. Később a feltaláló, az orosz anyanyelvű varsói szemorvos a folytatást  a nagyközönségre bízta. Az újabb kifejezések már így kerültek be a szókincsükbe, vagyis mindenki tett hozzá valamit. A sok képzőhöz egyszerűsített, kivételek nélküli nyelvtan járul.

A nemzetközi kongresszusokon részt vevő Varga Iván úgy gondolja, hogy országhatáron belül, és azon túl is rengeteg barátot lehet szerezni az eszperantó révén, ezért mindenkinek ajánlja. Az alapfokú vizsgával rendelkező, de a nyelvet jó erős középfokon használó bodonhelyi riportalanynak sikerélményt jelent a külföldiekkel való kapcsolattartás. Varga Iván vállalja, hogy az esetleges érdeklődőket elkalauzolja a győri klubba.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play