Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A képviselők Beled, azonfelül Vica fejlődéséért dolgoznak

Ritka, mint a fehér holló, mégis létezik: a beledi képviselők évek alatt gyűjtögetett tiszteletdíjukat nem magukra, hanem a településre fordítják. Szinte mesébe illő a belediek (most épp vicaiak) története. Őket hallgatva Lúdas Matyi kalandjai juthatnának az ember eszébe, csak ép visszájára fordítva, mert nem a sérelmeikért vesznek többszörös revansot, hanem felfogásuk szerint a jótett önmagától megsokszorozódik.

Bedi Ervin és Bertha Zoltán folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a vicaiaknak még jobb legyen. Nemrég pályázatot adtak be a tűzoltószertár felújítására, melynek egy része kiállításnak fog helyet adni, másik felén pedig kerékpártárolót építenek, hogy a munkába járók biztonságosan tárolhassák biciklijeiket. A faluházat szinte romjaiból varázsolták használható szintűre. A beledi önkormányzat korábban többször szerzett támogatást a korszerűsítésre, most pedig számítógépes rendszer létrehozását tervezik.
Bár mire ez a cikk megjelenik, a vicaiak túl lesznek a kertvárosi napon, mégis érdemes Bertha Zoltán invitálását felidézni, mert sokat elárul az itteniek szemléletmódjáról: Aki arra érdemesít bennünket, nyugodtan látogasson el hozzánk.
Vicán eleinte a helyi kocsmárossal együttműködve szervezték meg a falunapot, 2003-ban pedig egyesületi formába öntötték a településrész legnagyobb ünnepének szervezését. A jogi formára azért lett szükség, hogy nagyobb eséllyel induljanak a pályázatokon. Tehát az évek során nemcsak a programok, hanem a szervezők köre is jócskán kibővült. A lakosság egy része szinte minden közösségi megmozduláson megjelenik, és az előkészítő munkálatokból is kiveszik a részüket. A zenés-táncos mulatságok más településről is idevonzzák az embereket, de Bedi Ervin ismer olyan helyieket, akik egyetlen egyszer sem voltak kíváncsiak a programokra. A beledi képviselő szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiatalabb és idősebb korosztály egyformán megtalálja a neki megfelelő szórakozási formát. Az idei kertvárosi nap esti programjait úgy állították össze, hogy az ifjabb nemzedékre bizton számíthassanak. A zenei kínálat vegyes összetételű volt: a kemény rock mellett megszólaltak a roma hangzásvilágot idéző dallamok is. A felnőttek délelőtt nős-legény, valamint lányok-asszonyok focimeccsen melegíthettek be, a gyerekek pedig ügyességi versenyen mérték össze erejüket. A vicai Szent Anna templomban délután ötkor csendült fel a tardosi egyházi kórus dicsőítő énekek című műsora. A programokon való részvételért természetesen nem kellett fizetni, de aki a szokásosnál is szomjasabb volt, annak elő kellett vennie a pénztárcáját. Bedi Ervin a folytatás sikerének zálogát abban látná, ha még nagyobb hírű zenekarokat csábítanának  vicai rendezvényeikre. A megszólaló a többnapos programsorozat lehetőségét sem zárta ki, de ahhoz biztos, hogy még több segítségre lenne szükségük.

A beledi képviselő-testület vicai származású képviselői  tiszteletdíjuk egy részét, illetve egészét rendre felajánlják a kertvárosi nap és egyéb nemes célok végrehajtására.
Bertha Zoltán legalább tizenöt éve vesz részt a vicai falunap megszervezésében, és mióta tagja a beledi testületnek, nemcsak ötleteivel, hanem pénzzel is támogatja a programokat. A képviselő a Vicán élő embereket összetartó társaságnak tartja, akiket ha megkérnek,  hamar nyújtják segítő kezüket, csak az ünnepi programokon vesznek részt kevesebben. A vicai lakos szerint ez mindenféle rendezvényre jellemző: az egyházi jellegű összejövetelektől kezdve a kötetlenebb formájú kertvárosi vagy nyugdíjas eseményekre egyaránt.
Bertha Zoltán Beled és Vica kapcsolatát kiegyensúlyozottnak tartja, annak pedig külön örül, ha a beledi fiatalok a vicai falunapon mulatnak.
A képviselő régi vágya valósul meg, ha elkészül a temetőben a gesztenyefák által határolt járdaszakasz. Korábban több helyről kért árajánlatot a munka elvégzésére, s most végre olyan vállalkozóra bukkant, aki mérsékelt áron vállalta a feladatot. A hetven méter hosszú és másfél méter  széles gyalogjáró megépítéséhez rendelkezésre áll a pénz, köszönhetően Bertha Zoltán humánus hozzáállásának, ugyanis a képviselő felajánlotta az utóbbi években tiszteletdíjából félretett 900 ezer forintját, amit a testület néhány százezerrel kiegészített. A ravatalozó és a templom előtti részt korábban rendbe tették, s most az út folytatása is ehhez hasonló lesz.
– Olyan ember vagyok, aki annak örül, ha másnak tud segíteni – mondta a helyi termelőszövetkezet vezetője, aki egyébként sem szokott nemet mondani a kérésekre. Bertha Zoltán úgy tapasztalta, hogy az önzetlenség az embereket arra sarkallja, hogy legközelebb többszörösen visszaadják a támogatást. A képviselő megjegyezte: mandátuma jövőre letelik, ezért addig kell még gyorsan tennie, amíg erre lehetősége adódik.
Beküldés dátuma: 2013. 07. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek