Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A karate nem válogat: mindekiből lehet sportoló

 Egyetlen sportnak, így a kyokushinnak sem lehet célja, hogy megsérüljön valaki, ezért a karatékák szigorúan védőfelszerelésben gyakorolnak. Erejüket nem arra használják, hogy másokat bántalmazzanak, de viselkedésük, kisugárzásuk egyértelműen azt üzeni környezetüknek, hogy velük nem érdemes ujjat húzni.

Lelkes csapat állt össze Téten, ahol évek óta töretlenül folyik a kyokushin karate oktatás.
– Nagyon örülök neki, hogy ilyen kedvvel fognak hozzá a karatékák az edzésekhez, így különösebb gond az utánpótlással sincs, de egyértelmű, hogy folyamatosan várjuk az új tagokat – mutatott rá Laczkovits Béla a küzdősport jelenlegi helyzetére. – A sportág teljes palettáját felvonultatjuk itt helyben, versenyeztetjük a karatékákat, akik elég szép eredményekkel szerepelnek – tette hozzá a Free Fighter Sportegyesület klubvezetője. A győri közhasznú sportegyesület öt helyen tartja az edzéseket: Téten, Dunaszegen, Újfalun, Győrben és Ménfőcsanakon.
Televíziós interjúnkban főleg Tét és vonzáskörzetének karatéjáról beszélgettünk. A Kisfaludy Panzió tárgyalótermében tartják az edzéseket, ahova Mórichidáról, Árpásról, Gyömöréről és más településekről is átjárnak a fiatalok. Korábban az általános iskola nagytermében találkoztak, de ekkora helyiséget nem tudtak benépesíteni. Az edző szerint a váltásnak főképp anyagi okai voltak, azonkívül szerették volna, ha a fiatalok igazi dodzsó légkörben gyakorolhatnak.
– Heti egyszer tartjuk itt az edzést, viszont két órában. A gyerekek elindulhatnak a hazai és a nemzetközi versenyeken. Ha a versenynaptárt megnézzük, akkor minden hétvégén találnak erre alkalmat. Mivel mi egy nemzetközi szervezet magyarországi képviselői vagyunk, bármely külföldi versenyen részt vehetnek karatékáink. Az edzőtermünk nincs elszigetelve, így be lehet kapcsolódni a társ dodzsó munkájába, tehát a fiatalok akár a hét minden napján karatézhatnak – mesélte a négy danos mester. A kapuvári és a csornai karatésok más szervezethez tartoznak, ezért a tétiek csak néha-néha találkozunk velük a versenyek alkalmával.
Az edzés majdnem félórás gimnasztikával kezdődik, mert csak így lehet kivédeni a sérüléseket. Az ízületeket és az izmokat a periférián dolgoztatják meg, ezért fontos a nyújtás és a bemozgatás. A bemelegítés után jönnek az alapgyakorlatok, az ütések és a rúgások, valamint az alaptechnikák gyakorlása, melyek továbbfejleszthetőek mozgás közben. Van amikor a formagyakorlattal foglalkoznak, ami tulajdonképpen a képzelt ellenféllel való küzdelem.
A karate művelése független az évek számától, hiszen öt és fél éves kortól már el lehet kezdeni, és a vállalkozó kedvű idősebb korosztállyal is szívesen foglalkoznak.

Miért ajánlják a fiataloknak a karatét? Szigorú fegyelmet követel, fejleszti a koncentrációs képességet, testileg és mentálisan is trenírozza a gyerekeket. A szakemberek szerint ebben a korban a lehető legtöbbféle sportot ki kell próbálni. Az edzők a kyokushint nem egyszerűen sportnak, hanem komplett életformának tartják.

– A legtöbb sportágban meg vannak azok a szűrők, amelyek miatt a gyerekek előbb vagy utóbb kiesnek: ilyen kritérium lehet az alacsony vagy magas, a kövér, esetleg sovány, továbbá lány vagy fiú az illető. Nálunk saját, hozott anyagból dolgozik mindenki, azzal kezdi a sportot és szépen lassan megtalálja a helyét a karatéban. Nekünk – és mindenki másnak, aki a fiatalokkal foglalkozik – az lenne a feladata, hogy férfias férfiakat és nőies nőket neveljen, nem félig kikent-kifent sztájlisztokat. Amit én kiárasztok magamból, az jön velem szemben az utcán, mert már messziről látszik, hogy áldozati típus-e vagy sem. Van akiről lerí, hogy támadható ember, de ez ellen lehet tenni – hangzott az interjúban.

Beküldés dátuma: 2015. 10. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play